Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski a găsit înlocuitor pentru Irina Venediktova, care a fost revocată din funcţia de procuror general. Cine este Andrii Kostin

www.facebook.com
tricou zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a desemnat pe Andrii Kostin, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral) din partea formaţiunii sale, Slujitorul poporului, în funcţia de procuror general, relatează Reuters şi Ukrinform.

Zelenski a depus un proiect de rezoluţie în parlament pentru ca forul legislativ să voteze candidatura acestuia pentru a confirma numirea lui Kostin în locul Irinei Venediktova, care a fost revocată din funcţia de procuror general la începutul acestei luni.

Reprezentantul preşedintelui la Curtea Constituţională, Fiodor Venislavski, a fost mandatat să prezinte proiectul de rezoluţie privind nominalizarea candidaturii noului procuror general în şedinţa plenară a parlamentului.

Nu se ştie deocamdată când se va reuni parlamentul în sesiune plenară pentru a vota candidatura lui Kostin.

Parlamentul de la Kiev a aprobat solicitarea lui Zelenski privind demiterea Irinei Venediktova din funcţia de procuror general şi a lui Ivan Bakanov din cea de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la 19 iulie, la două zile după ce preşedintele ucrainean îi suspendase din funcţie pe cei doi pentru incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului ucrainean după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

După vot, David Arahamia, liderul partidului de guvernământ şi un apropiat al lui Volodimir Zelenski, a scris pe Telegram că Venediktova "rămâne în echipă", lăsând să se înţeleagă că ea urmează să primească un post diplomatic.

SUA au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, solicitând eforturi susţinute pentru lupta împotriva corupţiei, chiar dacă ţara se află în război, potrivit AFP.

Lupta împotriva corupţiei în Ucraina - o preocupare de lungă durată a SUA - este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.