Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski continuă turneul discursurilor cu citate din mari lideri politici: președintele Ucrainei caută alianți în Israel

vestidinrusia.ro
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care şi-a evidenţiat moştenirea evreiască în căutarea de sprijin împotriva invaziei ţării sale de către Rusia, se va adresa duminică prin videoconferinţă Parlamentului din Israel, Knesset, ţară care încearcă o mediere între Moscova şi Kiev, scrie AFP. În ultimele zile, preşedintele Zelenski şi-a multiplicat intervenţiile prin videoconferinţă adresându-se parlamentarilor străini cu scopul de a obţine sprijin pentru Ucraina în faţa invaziei ruse. În Israel, discursul său în Knesset, prevăzut pentru ora 18.00 (16.00 GMT), este aşteptat de clasa politică şi de populaţia din ţara cu mai mult de un milion de cetăţeni originari din fosta Uniune Sovietică.

Citește și: Breaking: Rusia anunță că a folosit din nou rachete hipersonice - A distrus un rezervor de carburant

Citește și: Alina Mungiu Pippidi comentează acid războiul din Ucraina: Nu se duce nicio cavalerie să îi ajute. Provocarea lui Putin va avea urmări

De altfel, primarul din Tel-Aviv, Ron Huldad, a anunţat difuzarea discursului lui Zelenski pe un ecran gigant în Piaţa Habima, în centrul metropolei israeliene. Statul evreu a adoptat o poziţie prudentă după invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, afirmând legături privilegiate cu cele două ţări, mai ales că Statele Unite, aliatul istoric al Israelului, sprijină Ucraina, iar Rusia are soldaţi în Siria, ţară vecină cu statul evreu. În acest context, prim-ministrul israelian Naftali Bennett încearcă o mediere între Ucraina şi Rusia. Bennett a mers la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, la puţin timp de la debutul invaziei în Ucraina, şi a avut multiple convorbiri telefonice cu Zelenski.

Statul evreu trebuie să desfăşoare în această săptămână o clinică medicală în vestul Ucrainei, la graniţa cu Polonia, şi a primit în jur de 10.000 de ucraineni de la începutul crizei. Ministrul israelian de Interne, Ayelet Shaked, adoptase iniţial o linie strictă în faţa afluxului de refugiaţi ucraineni, înainte de a fi supusă presiunii opiniei publice şi criticilor chiar din Guvern. Ministrul sugerase impunerea de cote asupra numărului de ucraineni care puteau intra în Israel şi apoi că guvernul nu avea de gând să plătească pentru asigurarea de sănătate a acestor oameni care fugiseră de război pentru a se refugia în Israel. În căutarea unui echilibru între Occident şi Rusia, Statul evreu nu s-a alăturat valului de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei şi a oligarhilor consideraţi apropiaţi preşedintelui Putin, dintre care unii au şi naţionalitate israeliană precum Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea. Dar Israelul a indicat să nu vrea să fie "soluţie" pentru aceste sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.