Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski dezvăluie ce pune la cale: lucrează cu diverse ţări la realizarea unui amplu scut aerian

dagospia.com
zelenski f16

Capacităţile sistemului ucrainean de apărare aeriană sunt în creştere, a declarat joi seara Volodimir Zekenski, care a sugerat că Ucraina lucrează cu diverse ţări la realizarea unui scut aerian amplu, menţionând că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii din motive de securitate, scrie news.ro.

Preşedintele a arătat că în cursul nopţii anterioare Ucraina a reuşit să doboare 16 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, folosite de Rusia în atacurile sale. El a atras însă atenţia că Ucraina nu se bucură încă de o protecţie sută la sută şi a spus că mai este încă mult de lucru, iar oraşe precum Harkov şi regiuni precum Doneţk şi Zaporojie au nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de mai multă securitate.

„Bineînţeles, sunt recunoscător tuturor celor din lume care ne ajută. Geografia cooperării noastre pentru scutul aerian pentru Ucraina este foarte largă. Nu totul poate fi dezvăluit public acum. Dar ceea ce este absolut sigur este că Ucraina devine constant mai puternică. Capacităţile sistemului nostru de apărare aeriană sunt în creştere”, a asigurat Zelenski.

„Toţi diplomaţii noştri şi întregul nostru stat au această sarcină. Le mulţumesc tuturor celor care sunt eficienţi în acest sens”, a transmis Zelenski în discursul video adresat naţiunii joi seară.

Şeful statului ucrainean susţine că, graţie ţării sale, Rusia şi-a pierdut poziţia hegemonică în Marea Neagră. „Cred că ar trebui să acordăm cu toţii mai multă atenţie la ceea ce a realizat Ucraina în Marea Neagră. Ţara noastră a schimbat în mod fundamental situaţia din Marea Neagră - Rusia a pierdut controlul. Şi, în general, şi-a pierdut speranţa de a păstra Marea Neagră pentru ea ca o trambulină pentru agresiunea împotriva altor naţiuni”, a afirmat Zelenski. „Vom face totul pentru a consolida acest rezultat”, le-a promis preşedintele compatrioţilor.

El a menţionat totodată vizita pe care a făcut-o la Kiev noul ministru britanic de externe, David Cameron, Ucraina fiind prima ţară pe care o vizitează în noua sa calitate. „Îi sunt recunoscător pentru atenţia acordată ţării noastre, poporului nostru şi pentru acest semnal pentru lume - semnalul că, ajutând Ucraina, ajutaţi stabilitatea globală”, a arătat Zelenski. Liderul ucrainean a precizat că a vorbit cu şeful diplomaţiei britanice inclusiv despre linia frontului, despre furnizarea de arme şi despre „unele chestiuni foarte importante şi sensibile ale relaţiilor internaţionale. A fost o întâlnire bună”, a conchis Zelenski.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev a ţinut să sublinieze, de Ziua Radioului, a Televiziunii şi a Comunicaţiilor, importanţa muncii oamenilor care lucrează în aceste domenii. „Le mulţumesc sincer pentru că s-au asigurat că Ucraina nu a rămas fără informaţii nici măcar o singură zi în timpul războiului de amploare. Iar conexiunea - chiar şi atunci când ocupanţii au întrerupt-o - a fost întotdeauna restabilită. Sub tirul focului şi în zonele ocupate, în toate oraşele şi comunităţile, există întotdeauna cei care lucrează pentru informarea ucrainenilor, de dragul comunicării pentru poporul nostru, pentru ca lumea să cunoască şi să înţeleagă Ucraina şi ceea ce ne dorim”, a arătat Zelenski, menţionând că joi a avut mai multe întâlniri cu profesionişti din domeniul mass-media. „Le-am mulţumit pentru această muncă, pentru energia şi eforturile lor în interesul întregii societăţi - pentru a ţine oamenii informaţi şi a-i proteja de dezinformarea rusă”, a punctat Zelenski. El a spus că a avut o sesiune de întrebări şi cu reprezentanţi ai presei străine şi a promis că le va asigura mai mult acces pe linia frontului. „Sunt recunoscător pentru fiecare întrebare, aproape toate fiind dificile. Vom face cu siguranţă unele dintre lucrurile despre care au vorbit jurnaliştii astăzi. În primul rând, este vorba despre accesul mass-media în prima linie - capacitatea de a acoperi mai multe evenimente din prima linie”, a declarat liderul de la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.