Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, discurs la Târgul de Carte de la Frankfurt: Vă rog să faceţi totul pentru ca oamenii să ştie despre teroarea pe care Rusia a adus-o în Ucraina

economica.net
zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat joi pe scriitori să descrie "teroarea" impusă de Rusia, într-un discurs adresat prin videoconferinţă participanţilor la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, unul dintre principalele evenimente editoriale din lume, relatează AFP.

"În loc să importe cultura, Rusia importă moartea", a denunţat Zelenski în discursul său difuzat în cadrul evenimentului, desfăşurat în perioada 19-23 octombrie la Frankfurt, care oferă în acest an un loc principal Ucrainei şi autorilor săi, potrivit Agerpres.

"Aşa că vă rog să faceţi totul pentru ca oamenii să ştie despre teroarea pe care Rusia a adus-o în Ucraina", a spus preşedintele ucrainean, pentru care "cunoaşterea este răspunsul".

"Cărţi, scenarii, articole, reportaje, acestea sunt răspunsurile", a mai spus el.

O serie de autori ucraineni au făcut călătoria la Frankfurt, în pofida dificultăţilor. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, urmează să participe sâmbătă la un eveniment organizat în marja târgului.

"Nu m-am înrolat în armată, dar putem să luptăm cu ajutorul artei noastre", a declarat ilustratorul Oleg Grişcenko pentru AFP.

Totodată, Zelenski a atribuit unei "lipse de cunoştinţe" îngăduinţa de care preşedintele rus Vladimir Putin se bucură în anumite sfere în Europa.

"Trebuie să fim sinceri: exista încă multe persoane publice în Europa care încurajează 'înţelegerea' faţă de Rusia", a regretat el.

"Aceşti oameni sunt prezenţi în diferite sfere: politică, afaceri, ONG-uri şi mass-media. Cum este posibil? Singurul răspuns este lipsa cunoştinţelor", a mai spus preşedintele ucrainean.

Autorii ucraineni au avut de înfruntat numeroase obstacole pentru a putea participa la Târgul de Carte de la Frankfurt unde intenţionează să promoveze vitalitatea culturală a ţării lor.

Oleg Grişcenko, în vârstă de 37 de ani, a călătorit 17 ore cu autobuzul împreună cu colega sa, ilustratoarea Olena Staranciuk. "Trebuie să fim aici pentru a reprezenta Ucraina", a spus el.

Instalarea standului Ucrainei la centrul de conferinţe, care primeşte zeci de mii de vizitatori şi mii de expozanţi pe tot parcusul săptămânii, a fost, de asemenea, o provocare majoră.

Mobilierul şi cărţile au fost transportate pe cale terestră pentru a ajunge la Frankfurt şi a fost dificil să fie scoase din Kiev în momentul în care oraşul este ţinta bombardamentelor ruseşti, a declarat Sofia Celiak de la Institutul Ucrainean de Carte.

Standul prezintă diversitatea editurii ucrainene şi, de asemenea, o scenă, deasupra căreia se aprinde o lumină roşie intermitentă atunci când sirenele care anunţă un raid aerian se declanşează în Ucraina.

La târg participă 46 de edituri ucrainene, precum şi numeroşi autori, precum celebrul "poet punk" Serhii Jadan, şi alţi actori ai scenei literare ucrainene.

Oficialii ucraineni consideră că acest gen de eveniment este esenţial în contracararea încercărilor Rusiei de a şterge identitatea ţării.

Instituţiile oficiale ruse, de obicei responsabile cu organizarea standului ţării lor, nu au primit autorizaţia de a participa la târg.

Preşedintele Zelenski a reiterat invitaţia lansată omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, de a vizita Kievul.

"Pregătim vizita preşedintelui german în Ucraina", a scris Zelenski joi pe Twitter, după o discuţie cu Steinmeier căruia i-a mulţumit pentru livrarea sistemului de apărare aerian Iris-T.

Steinmeier a amânat în ultimul moment o vizită planificată pentru joi în Ucraina, iar surse au declarat pentru dpa că această decizie a fost luată din motive de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.