Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski e de acord cu prezența soldaților francezi în Ucraina: Am susținut propunerea lui Macron ca armata franceză să vină să ne antreneze oamenii în Ucraina

Profimedia
zelenski macron

Zelenski e de acord cu prezența soldaților francezi în Ucraina: „Am susținut propunerea lui Macron ca armata franceză să vină în Ucraina să ne antreneze oamenii!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, e de acord cu trimiterea trupelor franceze pe teritoriul Ucrainei. Potrivit liderului de la Kiev, dacă aceste trupe antrenează soldați ucraineni pe teritoriul Ucrainei, va fi mult mai rapid decât trimiterea brigăzilor ucrainene în străinătate pentru instruire.

„Și, de asemenea, aici ar trebui să obțină experiență de luptă, pe acest echipament. Pentru că una este povestea când ești pe acest echipament într-o stare pașnică și alta este pe câmpul de luptă. Al doilea este de a construi hub-uri de reparații pentru a repara toate echipamentele occidentale din Ucraina, în anumite regiuni, în subteran. Funcționează, chiar și unele lucruri pe care le facem deja și vedem cât de rapid este. Unele echipamente pe care le trimitem pentru reparații sunt returnate în trei luni. Suntem, de asemenea, în favoarea propunerii unei inițiative de a fi la graniță. Cum putem refuza? Dacă ei oferă acest lucru și vin, noi doar îl vom sprijini", a declarat președintele ucrainean, într-un interviu acordat teledonului național United News, relatează Unian.net.

În același timp, Zelenski a subliniat că nu poate fi inițiatorul ideii de a trimite trupe occidentale în Ucraina, deoarece atunci Rusia ar începe să semene ostilitate între partenerii occidentali.

"Sincer să fiu, nu am auzit detaliile acestei discuții între Macron și parteneri. Chiar vreau să aud de la Emmanuel. Dar vreau să vă explic atitudinea mea. Nu pot spune public astăzi: 'Da, hai să mergem la armată, să venim în Ucraina și să luptăm!' Pentru că Rusia va face hype în lume, vor începe să ridice societatea altor state, că este imposibil să-și trimită copiii la război, că acesta nu este războiul lor, vor începe să împartă unitatea dintre țările Europei și țările NATO", a explicat președintele ucrainean.

Potrivit lui Zelenski, este riscant ca Ucraina să fie inițiatorul în această chestiune

El a adăugat că, dacă va face o astfel de declarație, Federația Rusă va face totul pentru a se asigura că Forțele Armate ale Ucrainei nu primesc asistență militară din partea altor țări.

"Societățile vor fi divizate, vor pune presiune asupra liderilor statelor lor și ne vor încetini aprovizionarea. Dar dacă există inițiative ale altor state, atunci să fim sinceri - Ucraina nu va fi niciodată împotrivă dacă cineva vrea să ajute Ucraina. Este un fapt", a subliniat el.

Poziția lui Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat recent că operaţiunile terestre occidentale în Ucraina ar putea fi necesare "la un moment dat". "Poate că la un moment dat - nu vreau, nu voi lua iniţiativa - va trebui să avem operaţiuni pe teren, oricare ar fi ele, pentru a contracara forţele ruseşti", a declarat el în acest interviu, la întoarcerea sa de la Berlin, unde s-a întâlnit cu liderii german şi polonez, relatează News.ro. "Forţa Franţei este că o putem face", a adăugat el.

Declaraţiile repetate ale lui Emmanuel Macron, care a refuzat să excludă trimiterea de trupe terestre în Ucraina, au provocat confuzie în rândul aliaţilor Parisului, în frunte cu Germania, şi au stârnit dezaprobarea aproape unanimă a opoziţiei din Franţa.

Şeful Statului Major al armatei franceze comentează pentru prima dată declaraţiile referitoare la trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Şeful Statului Major al forţelor armate franceze, generalul Thierry Burkhard, a reacţionat recent pentru prima dată la declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii de "trupe" în Ucraina, relatează Le Monde.  "Intenţia preşedintelui francez este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de miza situaţiei din Ucraina", a explicat şeful Statului Major al armatei, generalul Thierry Burkhard.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez, generalul Micael Bydén, aflat în vizită la Paris. "Armata ucraineană nu are neapărat nevoie de trupe care să producă efecte alături de ea. Ea luptă cu mult curaj şi este deja remarcabil de eficientă", a menţionat generalul Burkhard.

Dar "războiul se va încheia atunci când Rusia va înceta să mai atace. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să îi arătăm lui Vladimir Putin că mediul psihologic în care el îşi concepe războiul nu este netulburat", a adăugat el. Preşedintele rus "şi-a construit manevra pe ideea că Occidentul nu va intra niciodată în Ucraina, ci doar va furniza arme. Trebuie să-i arătăm că nu va putea folosi această logică pentru a ajunge la capăt, pentru că această idee nu este corectă. Intenţia preşedintelui este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de miza din Ucraina", a conchis Burkhard.

Pe de altă parte, generalul Burkhard nu a făcut distincţia între trimiterea de trupe "combatante" şi "necombatante", aşa cum a făcut-o ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, la 8 martie, menţionează Le Monde.

”Îi vom omorî pe toţi militarii francezi care vor veni pe teritoriul ucrainean”, ameninţă vicepreşedintele Dumei ruse

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tostoi, a amenințat, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, Franţa şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron că ruşii ”îi vor omorî toţi militarii francezi”, în cazul în care vor fi trimişi în Ucraina, o ideea evocată de către şeful statului francez, care declara că nu stabileşte ”nicio limită” în susţinerea Kievului împotriva atacurilor Rusiei, relatează BFMTV. ”Îi vom omorî pe toţi militarii francezi care vor veni pe teritoriul ucrainean”, îi răspunde lui Macron oficialul rus.

”Nu ne pasă de opinia sa. Nu ne pasă de Macron, de ceea ce spune, de limitele sale”, declară acest apropiat al lui Vladimir Putin. ”Voi, francezii, care vreţi să veniţi cu militari la Odesa, sunteţi pe cale să provovcaţi al Treilea Război Mondial”, continuă Piotr Tosltoi, referindu-se la declaraţii atribuite preşedintelui francez Emmanuel Macron, pe care Palatul Élysée le-a dezminţit în mod oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.