Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski este disperat: Occidentul a 'uitat' de Ucraina și armele se duc masiv către Israel

zelenski

Confruntată cu o armată rusă care acumulează rachete pentru atacurile de iarnă, Ucraina vede cum, din cauza războiului dintre Israel și Hamas, proviziile sale de obuze scad periculos, a regretat președintele Volodimir Zelenski.

Primind un grup de mass-media, inclusiv AFP, șeful statului ucrainean a recunoscut că luptele din Fâșia Gaza au avut ca rezultat o încetinire a livrărilor de muniție de artilerie, cruciale pentru armata sa.

"În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat", a spus el.

Israelul atacă neîncetat, Ucraina are mari probleme

Israelul, care beneficiază de sprijinul militar al Statelor Unite, a bombardat fără încetare Fâșia Gaza de când luptătorii Hamas au masacrat sute de civili în timpul unui atac fără precedent la începutul lunii octombrie.

"Nu este ca și cum Statele Unite ar fi spus: noi nu dăm nimic Ucrainei. Nu! Avem relații serioase, foarte puternice", a asigurat  Zelenski. "Este normal, toată lumea se luptă pentru a supraviețui. Nu spun că este un lucru pozitiv, dar este viața și trebuie să apărăm ceea ce este al nostru".

"Astăzi, avem probleme cu obuzele de artilerie de calibru 155 milimetri", a deplâns el.

Peste tot în lume "acum depozitele sunt goale sau există un necesar minim legal pe care un anumit stat nu ți-l poate oferi", a explicat el. "Și asta nu este suficient".

Această problemă este cu atât mai gravă cu cât, de cealaltă parte a liniei frontului, forțele ruse stochează rachete în așteptarea unor atacuri masive împotriva infrastructurii ucrainene din această iarnă, a adăugat președintele ucrainean.

"Cred că acumulează (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze", a spus el.

Țara sa se așteaptă la noi atacuri asupra rețelei energetice, ca iarna trecută, când milioane de ucraineni au rămas fără căldură sau electricitate la temperaturi înghețate.

"Consider că suntem mai bine pregătiți pentru iarnă decât înainte", a spus domnul Zelenski. "Dar nu cred că Rusia va folosi mai puține arme. Iarna va fi grea".

"În ceea ce privește apărarea antiaeriană, suntem într-o poziție mai bună decât iarna trecută", a adăugat el.

Potrivit acestuia, armata ucraineană reușește să doboare "75-80%" din dronele explozive de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește adesea împotriva vecinului său, în special în timpul atacurilor sale nocturne.

În fața acestui pericol, țările occidentale, care au susținut efortul militar ucrainean încă din primele zile ale invaziei ruse, își înmulțesc declarațiile liniștitoare, chiar dacă uneori se ridică voci pentru a cere reducerea acestui sprijin.

Astfel, noul șef al diplomației britanice, David Cameron, aflat în vizită la Kiev pentru prima sa călătorie internațională, a promis, joi, că Londra va continua să ajute Ucraina "atât timp cât va fi nevoie".

"Vom continua să vă oferim sprijinul moral, diplomatic, economic, dar mai ales militar, de care aveți nevoie nu doar anul acesta și anul viitor, ci cât va fi nevoie", a asigurat oficialul britanic.

"Rusia crede (...) că Occidentul va ajunge să-și concentreze atenția în altă parte" decât asupra Ucrainei, "nu este nimic mai fals", a insistat domnul Cameron, a cărui țară este al doilea donator de ajutor militar pentru Ucraina, cu 4,6 miliarde de lire sterline (5,3 miliarde de euro) promise până în prezent.

Negocierile cu delegația britanică s-au concentrat pe livrările de "arme pentru prima linie, întărirea apărării aeriene, protecția populației noastre și a infrastructurii noastre esențiale", a detaliat Zelenski pe Telegram.

La Kiev, domnul Cameron a fost informat și despre situația militară. Frontul a fost practic înghețat de un an, în ciuda lansării unei contraofensive ucrainene în iunie.

Apoi, oficialul britanic a mers la Odesa pentru a discuta cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în special despre mecanismul de asigurare stabilit de Kiev cu asiguratorii britanici pentru navele care exportă cereale ucrainene.

"Această măsură este esențială pentru veniturile din export ale Ucrainei și pentru redresarea economică", a declarat David Cameron.

Pe teren, șeful armatei ucrainene, Valeri Zaloujnîi, a recunoscut la începutul lunii noiembrie că cele două armate se află în prezent "în impas" la sol.

Totuși, trupele de la Kiev au reușit recent să stabilească poziții pe malul stâng al râului Nipru în partea din regiunea Herson ocupată de armata rusă. O breșă în acest sector ar reprezenta un succes semnificativ.

Dar forțele Kremlinului nu se lasă mai prejos, bombardând în sud și atacând în est.

În Herson, capitala regiunii omonime preluată de Kiev în noiembrie 2022 și bombardată zilnic de ruși, un bărbat a fost ucis și o femeie rănită, joi dimineață, potrivit autorităților regionale.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.