Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski în Turcia: întâlnire cu președintele Erdogan și discuții despre război / Nou decret pentru soldații ucraineni care au luptat doi ani pe front

Twitter / T.C. Cumhurbaşkanlığı
zelenski erdogan

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita vineri Turcia şi se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi Preşedinţia de la Ankara, relatează Reuters, citat de news.ro.

Într-o postare pe platforma X, preşedinţia turcă a precizat că liderii vor discuta despre evoluţia războiului dintre Ucraina şi Rusia, despre acordul privind cerealele transportate pe Marea Neagră şi despre relaţiile bilaterale.

Rusia s-a retras în iulie din acordul pentru cereale, care a permis Ucrainei să exporte în siguranţă grâne din porturile sale de la Marea Neagră. Moscova a motivat că cererile sale pentru condiţii mai bune pentru propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte au fost ignorate.

Ankara a încercat să convingă Rusia să revină la Iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră - care a fost mediată de Turcia şi de Naţiunile Unite. Rusia a declarat însă că nu este interesată să o relanseze, iar Ucraina şi-a reorientat rutele de transport maritim şi naval în special prin intermediul României.

Turcia, membră a NATO, are frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi a urmărit să menţină legături bune cu ambele ţări pe fondul războiului. Ea a oferit sprijin militar Kievului şi şi-a exprimat susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor impuse Rusiei.

Zelenski decretează lăsarea la vatră a recruţilor care luptă în armata ucraineană de aproape doi ani

Zelenski a anunţat joi seara, în discursul către compatrioţi, că a emis un decret care prevede ca recruţii care servesc de aproape doi ani în războiul împotriva Rusiei să fie trecuţi în rezervă în următoarele două luni.

„Astăzi (joi - n.r.) am emis un decret de eliberare a recruţilor - cei care au fost chemaţi la serviciul militar înainte de începerea invaziei la scară largă. Acum, la cererea comandamentului militar, avem nevoie de câteva săptămâni pentru procedurile pregătitoare de înlocuire a oamenilor în ceea ce priveşte sarcinile de apărare, iar din aprilie, recruţii vor fi trimişi în rezervă. Ştiu că unii dintre ei au semnat un contract pentru a servi în forţele de apărare. Le sunt recunoscător tuturor”, a spus Zelenski în alocuţiunea video de joi seară.

Decretul va permite un oarecare răgaz pentru militarii care au fost angajaţi în armată încă dinainte ca trupele ruseşti să fi trecut graniţa, în februarie 2022. În plus, cei disponibilizaţi vor fi scutiţi de noi chemări la arme timp de 12 luni.

Zelenski a mai anunţat că cei care au primit titluri de eroi şi familiile eroilor căzuţi la datorie vor primi câte un apartament. „Aceasta este noua noastră tradiţie de onoare specială pentru fiecare soldat al cărui curaj a devenit exemplar”, a anunţat Zelenski.

El a spus că joi a semnat decrete prin care a decorat încă 520 de membri ai forţelor armate. „Fiecare dintre ei merită recunoştinţa şi respectul nostru”, a spus liderul ucrainean.

În paralel cu demobilizarea celor care luptă de doi ani cu forţele ruse, un proiect de lege privind o nouă mobilizare, pentru a asigura un număr suficient de militari ucraineni, îşi croieşte drum prin parlamentul ucrainean, punctat de dezbateri aprinse în rândul deputaţilor şi în societate în general.

La mai mult de doi ani de la invazie, Ucraina se confruntă cu un deficit atât de oameni, cât şi de echipamente. Rusia a făcut unele câştiguri teritoriale de-a lungul frontului de 1.000 km, în est şi sud, capturând în special, luna trecută, oraşul Avdiivka, dar a existat totuşi puţină mişcare de-a lungul liniilor de front.

Ţările occidentale continuă să promită sprijin pentru campania ucraineană de alungare a trupelor ruseşti, dar un pachet de ajutor promis de Washington a fost blocat de disputele politice din Congresul SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.