Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski: Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare. Nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se opreşte

Profimedia
zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus marţi seară că situaţia în Doneţk rămâne dificilă, însă i-a menţionat pe luptătorii de la Soledar pentru „curajul şi fermitatea” cu care apără în continuare oraşul pe care Moscova susţine că este pe punctul de a-l captura. În acelaşi timp, Zelenski a avertizat că Rusia nu se dă în lături de la nimic şi se pregăteşte de o nouă escaladare, motiv pentru care liderul ucrainean a pledat din nou în faţa liderilor occidentali pentru a primi mai mult echipament militar cu care Ucraina să ţină piept agresiunii ruse.

Volodimir Zelenski a spus că a avut marţi convorbiri cu patru lideri europeni, pe care i-a informat despre situaţia de pe câmpul de luptă - „despre situaţia dificilă din regiunea Doneţk, despre atacurile constante ale Rusiei şi despre faptul că Rusia nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se dă în lături de la nicio acţiune criminală”.

Preşedintele le-a spus ucrainenilor că a făcut cu această ocazie o nouă pledoarie pentru a primi mai mult armament.

„Acest lucru (agresiunea rusă - n.r.) poate fi - şi trebuie! - contracarat doar printr-un nou nivel de echipament militar modern pe care Ucraina îl poate primi de la parteneri. Le mulţumesc tuturor liderilor care ne ajută pentru că au înţeles că acum este momentul pentru noi decizii puternice, pentru un nou sprijin puternic. Lumea liberă are tot ceea ce este necesar pentru a opri agresiunea rusă şi pentru a aduce statul terorist la o înfrângere istorică. Şi este important nu doar pentru noi. Este important pentru democraţia globală, pentru toţi cei care preţuiesc libertatea. Este şi mai important acum, când Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare”, a arătat liderul de la Kiev.

„Împreună cu partenerii noştri, trebuie să facem - şi facem! - totul pentru a le arăta stăpânilor Rusiei că nicio escaladare nu îi va ajuta. Înfrângerea agresiunii ruseşti trebuie să rămână de neclintit, indiferent pe cine şi ce încearcă Rusia să arunce în luptă”, a subliniat Zelenski.

Liderul ucrainean a menţionat că de la vizita sa la Washington, în decembrie, a avut deja aproximativ treizeci de discuţii cu lideri şi reprezentanţi ai statelor partenere şi a dat asigurări că „simte literalmente” în fiecare zi cum creşte determinarea lumii de a depăşi agresiunea rusă.

Interlocutorii săi de marţi au fost preşedintele Consiliului European, prim-ministrul Belgiei, preşedintele Estoniei şi prim-ministrul Irlandei.

„Îi sunt recunoscător preşedintelui Consiliului European pentru că a înţeles cât de important este să menţinem sprijinul neclintit al Ucrainei. În această confruntare, în care Rusia încearcă să ne epuizeze pe toţi - ucraineni, europeni, alţi parteneri - trebuie să existe o claritate a semnalelor, semnale că vom merge până la capăt pentru a învinge teroarea rusă”, a subliniat Volodimir Zelenski, într-o nouă aluzie la importanţa păstrării solidarităţii europene.

„Vom merge împreună şi cu păstrarea stabilităţii în Ucraina - financiară şi socială. Şi de aceea, sprijinul financiar a fost unul dintre principalele subiecte ale conversaţiei mele cu Charles Michel, alături de cel al armelor şi de continuarea integrării europene a Ucrainei”, a detaliat Zelenski.

„Sunt încrezător că Belgia ne va ajuta să obţinem o pace echitabilă. Şi sunt recunoscător pentru dorinţa de a aduce într-adevăr pacea mai aproape prin creşterea sprijinului armat pentru statul nostru. Asistenţa belgiană în domeniul apărării, deja oferită, a întărit semnificativ statul nostru, iar astăzi am convenit ca echipele noastre să lucreze la o nouă ofertă”, a dezvăluit liderul ucrainean relatând despre convorbirea pe care a avut-o cu premierul Belgiei.

„Mulţumesc Estoniei pentru o reprezentare foarte puternică a intereselor Ucrainei în Europa. Chiar şi atunci când cineva se îndoieşte, Estonia găseşte argumente pentru a sprijini Ucraina şi pentru a creşte presiunea sancţiunilor asupra Rusiei”, a reliefat Zelenski arătând că a vorbit cu preşedintele micului stat baltic despre integrarea europeană a Ucrainei .

„Îi sunt recunoscător noului prim-ministru al Irlandei pentru disponibilitatea de a continua sprijinul cuprinzător pentru Ucraina. Am convenit asupra unui sprijin energetic puternic. Şi am mulţumit Irlandei pentru îngheţarea activelor ruseşti - vom lucra împreună pentru a ne asigura că aceste fonduri sunt folosite pentru restaurarea Ucrainei”, a spus Zelenski despre convorbirea cu şeful guvernului de la Dublin.

„Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută să apărăm Ucraina şi libertatea! Le mulţumesc tuturor celor care luptă pentru independenţă! Astăzi, aş dori să aduc un omagiu special luptătorilor brigăzii 46-a aeromobile pentru curajul şi fermitatea lor în apărarea Soledarului! Vă mulţumesc, luptători!”, a menţionat liderul ucrainean, în condiţiile în care atât Moscova, cât şi Londra estimează că acest oraş este pe punctul de a fi pierdut. Kievul susţine însă că Soledar încă rezistă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.