Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski vrea un scut antiaerian pentru protejarea Ucrianei de rachetele rusești

Deveselu

Şeful statului rus, Vladimir Putin, mai are încă mijloace de „escaladare”, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susţinut în faţa liderilor G7, cărora le-a cerut să ajute Ucraina să-şi creeze un scut antiaerian pentru a opri atacurile ruseşti intense cu rachete, relatează AFP.

„Liderul rus, care se află la finalul domniei sale, mai are încă mijloace de escaladare”, a declarat Zelenski în cadrul unei regiuni de urgenţă, ce se desfăşoară în format de videoconferinţă, a liderilor din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7- SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada), potrivit textului în limba engleză al discursului său, difuzat de preşedinţia ucraineană.

„Vă cer să consolidaţi efortul general pentru a ajuta financiar la crearea unui scut antiaerian pentru Ucraina”, a afirmat el, apreciind că „milioane de persoane vor fi recunoscătoare G7 pentru o astfel de asistenţă”.

Preşedintele ucrainean a acuzat de asemenea marţi Moscova că doreşte să atragă Belarus în conflict, şi a cerut „o misiune de observatori internaţionali care să staţioneze la frontiera între Ucraina şi Belarus pentru a supraveghea situaţia de securitate de acolo”.

„Rusia încearcă să atragă direct Belarus în acest război”, a denunţat el.

Minskul a anunţat luni crearea unei forţe militare comune cu aliatul său rus şi a acuzat Kievul de orchestrarea unui atac împotriva Belarus, ceea ce a suscitat temeri privind intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

„Ucraina nu a plănuit şi nu planifică acţiuni militare împotriva Belarus”, a reiterat marţi Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a lansat un nou apel către aliaţii săi occidentali de a înăspri sancţiunile împotriva Moscovei şi de a ajuta militar Ucraina, după două zile de bombardamente masive din partea armatei ruse.

Zelenski a declarat că au fost „peste 100 de tiruri cu rachete în mai puţin de două zile împotriva civililor şi a infrastructurilor civile”.

„Rusia vrea să provoace haos în Ucraina şi în întreaga lume democratică şi utilizează deci totul: de la lovituri cu rachete, până la confiscarea unei centrale nucleare, ameninţări cu o catastrofă nucleară, sabotaj împotriva infrastructurilor în Europa şi o tentativă deliberată de distrugere a instalaţiilor energetice ucrainene”, a denunţat el.

Moscova declară, la rândul său, că a lovit infrastructuri energetice ucrainene în mai multe regiuni, ca represalii pentru avarierea parţială sâmbătă a podului peste Kerci, care leagă Crimeea (anexată de Rusia în 2014), aceste atacuri intervenind după mai multe eşecuri militare ruseşti pe câmpul de luptă.

În fine, Volodimir Zelenski a reiterat în faţa liderilor G7 că nu doreşte să negocieze cu omologul său rus Vladimir Putin. „Nu poate să existe niciun dialog cu acest conducător rus care nu are niciun viitor”, a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.