Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea convoacă Comisia pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare

zgonea

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca saptamâna viitoare va fi convocata o Comisie pentru modificarea Legii alegerii Camerei Deputatilor si Senatului care sa includa si votul prin corespondenta, astfel încât 'niciun român sa nu fie împiedicat în 2016 sa aleaga viitorul Parlament'.

'Votul prin corespondenta este extrem de important la alegerile pentru camera Deputatilor si pentru Senat, care sunt în 2016. Saptamâna viitoare convocam comisia pentru modificarea legii si vom discuta acest capitol (n.r. al votului prin corespondenta). Vom gasi solutia oportuna în asa fel încât în cel mai scurt timp românii sa aiba o lege de alegere a Camerei Deputatilor si Senatului care sa includa si votul prin corespondenta, care este parte a modelului de vot pe care românii îl au. Vor avea vot prin corespondenta, vot electronic si vot direct. Votul prin corespondenta nu exclude votul direct la urna. El face parte din Legea alegerilor Camerei Deputatilor si Senatului. Pentru Legea alegerilor locale, daca se va dori, vom discuta la momentul oportun daca este util sa avem un vot prin corespondenta. El implica o alta abordare. Pentru alegerile prezidentiale discutam peste 5 ani. Prioritatea noastra este sa facem astfel încât sa facem astfel încât niciun român sa nu fie împiedicat sa voteze viitorul parlament al României', a afirmat miercuri, Valeriu Zgonea, în plenul Camerei Deputatilor.
În sedinta de plen de miercuri, liderul grupului PDL, Tinel Gheorghe, a solicitat dezbaterea propunerii legislative privind exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii români cu domiciliul sau resedinta în strainatate, prin mutarea lui de pe pozitia 121 a ordinii de zi pe pozitia 11.
Liderul deputatilor PDL a subliniat ca prin dezbaterea propunerii legislative, printre ai carui initiatori se numara deputatul Eugen Tomac, a dorit sa puna 'semnul egal între vorbe si fapte'.
Solicitarea a fost respinsa de plen, iar Zgonea a explicat ca 'proiectul nu are nicio legatura cu votul prin corespondenta, acest vot este diferit pentru alegerile parlamentare, prezidentiale sau locale'.
La rândul sau, liderul grupului PSD, Marian Neacsu, a precizat ca pentru elaborarea unei 'legi functionale' este nevoie de o abordare 'calma'.
'Am discutat cu cei de la Centrul de Cercetari al Camerei Deputatilor si am stabilit ca tema comuna, în numele meu, ca lider de grup, sa mi se puna la dispozitie care este practica în aceasta materie în tarile europene, în Statele Unite, în Canada, pentru a putea în cunostinta de cauza sa ne aplecam cu multa rabdare si calm asupra acestui proiect legislativ. Daca am simtit un curent de opinie si încercam sa ne asezam în fruntea lui este o chestiune care în politica este uzitata, dar daca vrem un proiect legislativ care într-adevar sa fie functional si care sa poata sa dea posibilitatea cetatenilor români sa se exprime la cele trei tipuri de alegeri, atunci socotesc ca demersul în formula pe care vi-l propun este cel corect', a spus Neacsu.
Deputatul Eugen Tomac a precizat ca proiectul sau este 'cel mai bun', fiind bine documentat.
'Duminica am asteptat sase ore la Chisinau pentru a-mi exercita dreptul de vot. În urma cu an am introdus un proiect de lege la care au contribuit, pe parcursul a patru ani, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, AEP si au fost studiate toate proiectele de lege privind votul prin corespondenta care exista în UE. Milioane de români au fost umiliti duminica. Acest proiect de lege este cel mai bun pe care puteam sa-l elaboram vreodata. Prin votul de astazi ati dat o palma umilitoare milioanelor de români care locuiesc în afara granitelor', a spus Tomac.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.