Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea propune o dezbatere în Parlament pe tema Ucrainei

plen
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că se va consulta la începutul lunii mai cu liderii politici din Parlament, în privinţa unei declaraţii "mult mai ferme" pe tema Ucrainei.

Valeriu Zgonea a declarat, la RFI, că integritatea teritorială a Ucrainei trebuie respectată: "Am avut o discuţie şi în zilele trecute cu preşedintele Parlamentului turc şi primul-ministru al Republicii Turce pe aceeaşi temă şi aş vrea să vă reamintesc poziţia fermă a României privind necesitatea respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele care sunt recunoscute internaţional. România condamnă şi eu, personal şi Parlamentul a condamnat ferm actele de agresiune la adresa acestui stat vecin şi prieten. Acestea nu pot fi acceptabile în acest secol XXI din punct de vedere al Dreptului internaţional, al apartenenţei la o mare familie europeană şi dacă vreţi, ca un actor global important pe care în acest moment îl vedem alături de noi, Ucraina".

Întrebat dacă s-ar impune o declaraţie a Parlamentului de la Bucureşti pe tema Ucrainei, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: "Eu am să mă consult pe 5 mai, când o să ne vedem la Parlament, 5, 6 şi 7 mai sunt zile de lucru în plenul Camerei Deputaţilor, o să mă consult cu liderii politici, pentru că noi am avut o declaraţie a preşedinţilor de comisii de politică externă la momentul respectiv şi eu cred că astăzi putem să luăm o decizie cu privire la o declaraţie mult mai fermă, pentru că lucrurile acolo au evoluat, nu în zona în care noi ne dorim, se creează o instabilitate în flancul nostru estic, suntem preocupaţi ca membru euro-atlantic şi membru european, suntem preocupaţi faţă de siguranţa şi securitatea românilor în România, suntem preocupaţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că poate afecta aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, obligaţia noastră este să asigurăm securitatea Uniunii Europene în acest flanc. Şi atunci când ai un focar de acest gen la graniţa estică, trebuie să iei împreună cu partenerii tăi euro-atlantici toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în zonă".

"Voi propune o dezbatere pe această temă, care mi se pare extrem de importantă în acest moment, cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, care afectează parcursul european al Ucrainei, dar afectează şi parcursul european al Republicii Moldova şi bineînţeles că într-un moment în care noi trebuie să ne gândim la crearea locurilor de muncă, la asigurarea prosperităţii românilor, trebuie să ne gândim şi la spaţiul securitar pe care trebuie să-l asigurăm cetăţenilor români şi cetăţenilor europeni", conchide Zgonea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.