Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi crucială pentru România: începe consiliul JAI. Se forțează o discuție despre Schengen

schengen romania suedia

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 26-27 ianuarie, fiind una informală. Aderarea României și Bulgariei la Schengen - respinsă de Austria și Olanda - nu figurează pe agendă.

Totuși, europarlamentarul român, Eugen Tomac, susține că a discutat cu mai mulți miniștri de Interne din Europa, iar aceștia vor forța introducerea subiectului pe ordinea de zi.

”Consiliul JAI, zi crucială pentru România

În ultimele săptămâni, am avut un schimb de opinii cu mai mulți miniștri de interne din Uniunea Europeană cărora le-am solicitat sprijinul pentru ședința de astăzi a Consiliului informal JAI din Suedia.

Vreau in mod special să-i mulțumesc vicepremierului și ministru de interne din Lituania, domnul Arnoldas Abramavičius, care m-a asigurat că astăzi va insista la Stockholm, la Consiliul JAI, ca România să fie acceptată în acest an în spațiul Schengen. Dacă astăzi nu se decide un calendar exact și nu se ajunge la un compromis cu Austria și Olanda, situația rămâne neschimbată pentru mult timp.

Să sperăm că, la acest Consiliu, va învinge rațiunea politică, că interesul major european va fi pus deasupra tuturor mizelor mărunte de moment și că se va fixa un calendar de extindere a spațiului Schengen până la Marea Neagră.

Din păcate, România nu a avut un plan B, iar Președintele sau ministrul de Interne nu ne comunică nimic, tac pentru că nu au fost în stare să facă absolut nimic în aceste două luni de la eșecul din 8 decembrie.

Noi trebuie însă să continuăm să ne batem pentru dreptul nostru legitim de a circula liber prin Europa, este esențial să facem acest lucru zi de zi pentru că România merită în Schengen!

#eugentomac #schengen #epp #eppgroup #miscareapopulara”, scrie Eugen Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.