Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi de FOC - Audierea Adinei Florea, propusă la șefia DNA, reluată în CSM

Inquam Photos / Octav Ganea
Adina Florea CSM

Procurorul Adina Florea de la Parchetul Tribunalului Constanţa, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA, ar urma să fie audiată luni în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care trebuie să emită un aviz consultativ. Secţia pentru procurori urma să o audieze pe Adina Florea în 27 septembrie, însă atunci şedinţa a fost amânată, până la lămurirea situaţiei privind sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov, scrie news.ro.

Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM este programată de ora 10.00, pe ordinea de zi figurând avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Adina Florea de la Parchetul Tribunalului Constanţa.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul Consiliului Superior al Magistraturii va fi negativ, arătând că îi respectă pe magistraţii din CSM "în limitele cuvenite", dar uneori are rezerve.

Mesaj CUTREMURĂTOR al celui mai iubit preot român: 'De azi, creștinismul românesc a intrat în minoritate'

Secţia pentru procurori a CSM urma să o audieze pe Adina Florea în 27 septembrie, însă atunci şedinţa a fost amânată, până la lămurirea situaţiei privind sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

"Există suspiciunea de abateri disciplinare la Adina Florea. Vă propun emiterea unei adrese la Inspecţia Judiciară pentru a ne transmite o adresă, iar până atunci, să amânăm audierea”, a propus procurorul Andrei-Niculae Solomon în şedinţa secţiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a împotrivit, spunând că nu există niciun temei juridic pentru acest lucru. El a avut un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazăr pe subiectul procedurilor legale.

"Nu sunt de acord, pentru faptul că nu veţi putea indica temeiul juridic pentru amânarea audierii şi pentru formularea unui aviz consultativ. Nu aveţi un temei juridic nici în lege, nici în vreun regulament, (...) un regulament nu poate fi peste lege, ci este exact invers, regulamentul pune în aplicare normativul juridic la nivel de lege”, a spus Toader.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a reproşat că vorbeşte despre proceduri legale pe care toţi le cunosc, adăugând ironic că a presupus că şi el, ministrul, ştie aceste lucruri: "Legea 317 prevede evaluarea, nu trebuie să repetăm la infinit asta, că o ştim. Cu toţii am ştiut că Legea 317 este cea care prevede evaluarea, regulamentul detaliază. Am presupus că dumneavoastră ştiţi. Nu trebuie să repetăm aceleaşi lucruri, că le ştim toţi”.

La rândul său, Toader a precizat că nu există niciun dosar penal deschis pe numele Adinei Florea şi a dat de înţeles că are anumite suspiciuni în legătură cu apariţia, chiar cu câteva zile înainte de audierea Adinei Florea, a sesizării la Inspecţia Judiciară pentru abateri disciplinare.

Coaliţia pentru Familie, primul mesaj după eşecul referendumului: 'Ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică de manipulare'

"Cum această adresă a apărut la Ministerul Justiţiei, la dumneavoastră, exact pe 25 septembrie, înainte de audierea de astăzi? Să explicaţi dacă nu cumva această adresă constituie o piedică la derularea procedurii. Înţeleg că nu există un dosar penal deschis pe numele candidatei Adina Florea. Nu există un dosar penal, dar există această posibilă abatere disciplinară cu care a fost sesizată Inspecţia Judiciară”, a spus Toader.

De asemenea, el le-a reproşat procurorilor din secţia pentru procurori a CSM că vor amânarea audierii Adinei Florea pe motive de moralitate şi pentru că ar putea exista abateri disciplinare şi ar putea fi judecată penal, însă chiar în CSM există un procuror condamnat penal, fără să dea însă nume.

Procurorul Adina Florea a luat şi ea cuvând chiar înainte ca secţia să intre în deliberare pentru a decide dacă amână sau nu audierea ei, vorbind despre o cutie a Pandorei care a fost deschisă acum şi care ar putea fi folosită şi împotriva altora, nu doar a ei.

"Eu mă gândesc că la un moment dat altcineva, dacă nu domnul procuror general, altcineva va face sesizare la IJ, iar dumneavoastră veţi fi puşi în situaţia de a pune în discuţie o nouă amânare. Această chestiune deschide o cutie a Pandorei care să poată fi folosită împotriva oricărei persoane, care să fie supusă unei asemenea agresiuni. Nu înţeleg ce se încearcă prin această sesizare a IJ, nu înţeleg de ce vehiculăm atâta povestea acestui protocol. O anchetă obiectivă care să stabilească adevărul ar fi trebuit să fie făcută de altcineva, nu de Parchet. Nu am nicio legătură cu această sesizare”, a spus Adina Florea.

De asemenea, într-o intervenţie la Antena 3, Adina Florea l-a criticat dur pe procurorul general Augustin Lazăr, despre care a spus că face o anumită presiune cu privire la ocuparea funcţiei de conducere a DNA, ea afirmând că Lazăr "pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă". Ea a spus că procurorul general ar trebui să se abţină de la a face orice demers şi că acesta "are un interes personal evident".

În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, iar potrivit informaţiilor din spaţiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov ar proveni de la această structură.

În 19 septembrie, Adina Florea a fost audiată ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.