DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Zi DECISIVĂ în Parlament - Florin Cîțu, la votul de învestitură în plină criză de coronavirus

Inquam Photos - George Călin
Inquam Florin Cîțu

Votul de învestire a Guvernului Cîţu va fi dat joi, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. "Ne-am străduit încercând să formăm o majoritate şi vom vedea că până la urmă Parlamentul decide”, afirma liderul PNL, Ludovic Orban. PSD a anunţat că parlamentarii săi vor fi prezenţi la şedinţă, dar nu vor vota acest guvern pentru că "nu merită să fie votat". Pe de altă parte, Pro România şi USR au subliniat necesitarea învestirii unui guvern cu puteri depline, în contextul crizei coronavirusului. Situaţia creată de cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus ar putea modifica radical poziţiile partidelor parlamentare, determinând un vot în favoarea Cabinetului Cîţu, scrie news.ro.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru învestirea Guvernului Cîţu este programată la ora 16.00.

Săptămâna trecută, preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea că este în mâna Parlamentului decizia privitoare la învestirea Guvernului Cîţu, precizând că liberalii au purtat discuţii şi negocieri pentru a încerca să formeze o majoritate.

"Vom vedea, este în mâna Parlamentului decizia privitoare la învestirea Guvernului Cîţu. Noi am purtat discuţii, negocieri, am încercat să formăm o majoritate, miniştrii noştri s-au prezentat în comisii la un nivel foarte bun, într-o evidentă creştere, de altfel se vede că au şi obosit să ne dea aviz negativ candidaţilor noştri de miniştri, foarte mulţi primind aviz favorabil. Prestaţia Guvernului care de fapt este în funcţie este o prestaţie extrem de serioasă, care abordează cu maximă responsabilitate toate problemele României şi care împinge înainte toate proiectele de dezvoltare. Ca atare, ce va face Parlamentul, va face Parlamentul”, afirma Orban.

Adrian Streinu-Cercel SPULBERĂ mitul spirtului: 'NU dezinfectează, iar vitamina C nu te salvează de coronavirus'

Întrebat cum vor vota parlamentarii PNL, Orban spunea: “PNL va acţiona în conformitate cu prevederile constituţionale cum este normal. (…) Ne-am străduit încercând să formăm o majoritate şi vom vedea că până la urmă Parlamentul decide”.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că partidul a decis să nu voteze acest Guvern.

"În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuşi PSD este o minoritate în acest moment, în Parlament. Responsabilitatea creerii unei majorităţi este a PNL", declara Ciolacu.

El spunea că joi se va vedea buna credinţă a PNL, dacă va vota la vedere pentru învestirea Guvernului.

Ciolacu susţinea că s-a luat decizia ca parlamentarii PSD să fie prezenţi la şedinţă, dar că acest guvern nu merită să fie votat.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a cerut partidelor să voteze Guvernul Cîţu, precizând că este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru limitarea efectelor crizei provocare de coronavirus.

"Pro România propune astăzi tuturor partidelor politice, Guvernului, preşedintelui ţării, instituţiilor publice un set de zece măsuri care trebuie implementate imediat. În primul rând, joi sau când se stabileşte votul, este absolut necesar să avem un guvern cu puteri depline. Dacă va fi un guvern condus de domnul Cîţu, care este deja nominalizat, sigur se pot face propuneri mult mai bune, dar important este să avem acest guvern imediat. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice calcul electoral al PSD, PNL, Pro România şi orice alt partid şi joi să votăm toţi un guvern cu puteri depline care să aibă ca mandat combaterea, luarea tuturor măsurilor pentru limitarea efectelor acestei crize”, a afirmat Ponta.

Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a afirmat că, în situaţia generată de epidemia de coronavirus, a nu vota Guvernul Cîţu înseamnă iresponsabilitate, indiferent din ce partid faci parte.

România ÎNCHIDE șapte puncte de trecere a frontierei, de joi dimineața

"În situaţia de faţă, să nu votezi mâine învestirea unui guvern cu puteri depline înseamnă iresponsabilitate. Indiferent din ce partid faci parte. Iar să nu îţi votezi propriul guvern, de dragul unui joc politic mărunt, în condiţiile în care există o majoritate clară de susţinere, ar însemna iresponsabilitate în formă agravată”, a scris, miercuri, pe Facebook, Cătălin Drulă.

Modul de desfăşurare a şedinţei

Preşedintele care conduce şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, după aprobarea ordinii de zi, dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.  În continuare, la cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, preşedintele le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului.

După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Votul cu bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui care conduce lucrările şedinţei comune se aşează o urnă albă şi una neagră. Deputaţii şi senatorii vin pe rând la urne, după ce primesc de la chestori câte două bile, una albă şi una neagră, şi le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot „pentru”, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot „contra”.

După numărarea voturilor, preşedintele anunţă rezultatul votării, consemnat în procesul-verbal încheiat în acest scop.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.