Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi DECISIVĂ pentru Julien Assange: Fondatorul WikiLeaks, audiat la Londra, în dosarul de VIOL

Julian-Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să fie audiat luni la ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat din 2012, de către un procuror ecuadorian în prezenţa unui magistrat suedez, asupra unei acuzaţii de viol, în Suedia, transmite AFP.

Această primă audiere este prevăzută la ora 10,00 GMT, conform unei surse guvernamentale suedeze. "Aceasta ar urma să dureze mai multe zile", a precizat, pentru AFP, Per Samuelsson, avocatul suedez al lui Julian Assange.

Este prima oară când australianul de 45 de ani, acuzat de viol din 2010, va putea să-şi prezinte în justiţie versiunea asupra faptelor.

Vor asista la această audiere procuroarea şefă Ingrid Isgren, magistrat de instrucţie adjunct în ancheta ce-l vizează pe fondatorul WikiLeaks, precum şi un inspector de poliţie, a indicat parchetul din Stockholm într-un comunicat.

Citește și: Premierul britanic încearcă să RĂSTOARNE decizia Înaltei Curți de la Londra în privința Brexitului

În timp ce justiţia suedeză îl acuză de a se fi sustras sistematic convocărilor sale, Per Samuelsson asigură că Julian Assange "a vrut mereu să prezinte versiunea sa privind faptele direct anchetatorilor".

"Noi cerem această audiere din 2010", a explicat acesta. "El vrea o şansă să-şi spele onoarea (...) şi aşteaptă ca ancheta preliminară să fie abandonată" după interogatoriu.

O prelevare va fi efectuată de la Julian Assange, dacă el îşi va da acordul, pentru o comparare de ADN, potrivit parchetului suedez.

Transcrierea interogatoriului va fi remisă ulterior magistraţilor suedezi, care vor decide cum vor continua ancheta.

Suedia şi Ecuadorul negociază de luni de zile condiţiile interogatoriului. Ecuadorul a impus să fie un procuror ecuadorian cel care pune întrebările, chiar dacă acestea sunt sugerate de anchetatorii suedezi.

Refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra din 2012, Assange este sub efectul unui mandat de arestare european, emis în cadrul anchetei lansate de justiţia suedeză urmare a plângerii depuse de o tânără pentru presupuse fapte de viol, în 2010.

Julian Assange îşi clamează nevinovăţia şi denunţă o manevră cu scopul de a-l extrăda în SUA, care vor să-l judece pentru difuzarea a mai mult de 250.000 de documente secrete care dezvăluie faţa ascunsă a diplomaţiei americane.

În campania prezidenţială americană, WikiLeaks a publicat mii de mesaje piratate ale apropiaţilor lui Hillary Clinton, fapt ce l-a făcut pe John Podesta, şeful echipei de campanie a candidatei democrate, să-l acuze pe Assange că face jocul candidatului republican, anunță Agerpres.

O petiţie semnată duminică seara de peste 16.000 de persoane îl cheamă pe Donald Trump să acorde "o graţiere prezidenţială" lui Julian Assange pentru a-l scuti de orice urmărire în SUA. O petiţie similară fusese adresată şi preşedintelui american în exerciţiu, Barack Obama, fără succes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.