Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zidul Berlinului e încă în picioare în ceea ce privește salariile: Germanii din est câștigă mult mai puțin decât conaționalii din vest

germania

Salariaţii din fosta Germanie de Est câştigă, în medie, sute de euro mai puţin decât colegii lor din landurile vestice, chiar şi după trei decenii de la reunificarea germană, arată statistici oficiale, transmite vineri dpa, potrivit Agerpres.

Decalajul salarial între cele două părţi ale Germaniei separate în epoca Războiului Rece se reduce, însă doar într-un ritm lent, relevă datele Oficiului federal de statistică.

În trimestrul al treilea din 2021, salariul mediu brut al angajaţilor din landurile vestice - neluând în calcul alte plăţi în afara salariului obişnuit - a fost de 4.237 de euro. În cele cinci landuri din est, salariul mediu brut s-a cifrat la 3.442 de euro.

Partidul Die Linke (stânga radicală), care a solicitat aceste date, a cerut egalizarea salariilor pe teritoriul Germaniei până în 2025.

'În orice land german estic, oamenii câştigă mai puţin decât în orice land german vestic', a subliniat liderul grupului parlamentar al formaţiunii, Dietmar Bartsch, pentru dpa.

'Decalajul salarial este încă uriaş, de aproape 900 de euro. Plată egală pentru muncă egală - aceasta ar reduce frustrarea justificată', a adăugat el.

Cifrele dezvăluie diferenţe semnificative nu doar între regiuni, ci şi între sectoare, precum şi între bărbaţi şi femei.

Unii experţi afirmă însă că, întrucât costul vieţii este mai scăzut în estul Germaniei, diferenţa în privinţa puterii de cumpărare nu este la fel de mare precum cea salarială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.