Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zidul lui Trump stârneşte controverse economice. Sfatul statului francez pentru LafargeHolcim

Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault a cerut joi grupului elveţian LafargeHolcim să "se gândească bine" înainte de a-şi vinde cimentul pentru zidul împotriva imigranţilor clandestini, promis de preşedintele american Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest proiect destinat să completeze gardul deja existent la frontiera între SUA şi Mexic, evaluat la mai multe zeci de miliarde de dolari, se află în centrul unei crize diplomatice între Ciudad de Mexico şi Washington şi suscită critici în toată lumea.

Look who's talking! China critică situaţia 'ÎNGROZITOARE' a drepturilor omului din SUA

"Trebuie ca această întreprindere să se gândească bine", a reacţionat Ayrault, întrebat despre afirmaţiile lui Eric Olsen, patronul grupului creat în 2015 prin fuziunea fabricanţilor de ciment francez Lafarge şi elveţian Holcim.

Într-un interviu publicat joi de AFP despre posibila sa participare la acest şantier controversat, Olsen a răspuns:" Suntem pregătiţi să furnizăm materialele noastre de construcţie pentru toate tipurile de proiecte de infrastructuri pentru SUA". "Nu avem opinie politică", a adăugat el.

"Amintesc că întreprinderile au de asemenea responsabilitate socială şi de protecţie a mediului", a subliniat joi şeful diplomaţiei franceze.

"Această întreprindere a făcut deja să se vorbească despre ea cu puţin timp în urmă pentru că a fost acuzată că ar fi finanţat Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Statul Islamic) pentru a putea continua activităţi în Siria", a amintit Jean-Marc Ayrault.

LafargeHolcim a admis la începutul lunii martie că a finanţat "indirect" în 2013 şi în 2014 grupări înarmate în Siria, ţară sfâşiată de un război civil, pentru a menţine în activitate fabrica sa de ciment.

SUA trimit puşcaşi marini în Siria pentru EXTERMINAREA Statului Islamic

"Eu apelez la responsabilităţile sale", a spus ministrul francez, adăugând că nu poate să facă mai mult.

Potrivit lui Jean-Marc Ayrault, multinaţionala ar "trebui să se gândească bine la propriile interese pentru că există alţi clienţi în lume care vor privi aceasta cu o anumită stupefacţie".

LafargeHolcim speră să fie unul dintre marii beneficiari ai programului de investiţii de 1.000 de miliarde de dolari promis de Donald Trump pentru a renova infrastructurile americane (poduri, tuneluri, drumuri, aeroporturi). Acest plan, al cărui anunţ este iminent, ar urma să includă şi construirea zidului de la frontiera mexicană, potrivit informaţiilor din presa americană.

De asemenea prezent în SUA, grupul irlandez CRH, specializat tot în ciment, a anunţat deja că nu va furniza materiale pentru construirea zidului preşedintelui Trump, care a semnat ordinul executiv de lansare a proiectului de construcţie în 25 ianuarie.

Există deja o barieră instalată de mai mulţi ani pe mai mult de 1.000 din cei circa 3.140 km ai frontierei dintre SUA şi Mexic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.