Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zile grele pentru PFA: Impozitare masivă

Una dintre modificarile aduse de Codul Fiscal este introducerea CAS pentru veniturile realizate ca PFA. Cota de 26,3% din venituri. Plafon de venit impozabil,  minim lunar 35% din salariu mediu, plafon maximal 5 X salariu mediu. Anul acesta salariul mediu este estimat a fi de 2415 lei. Lucrand cu aceste date, orice PFA ce castiga 144.900 lei ( 2.414 x 5 x 12 luni) plateste 38.108 lei + impozitul pe venit de 16% + CASS de 5,5%.

Proiectul Codului Fiscal publicat miercuri prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 şi ntroducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri.

Este avută în vedere şi majorarea sumei neimpozabile lunare la stabilirea impozitului pe venitul din pensii, începând cu 1 ianuarie 2016.

Ulterior, din ianuarie 2017, este prevăzută reducerea contributiei de asigurări sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi la angajator, de la 15,8% la 13,5%.

Măsurile vor diminua încasările la buget cu 5,2 miliarde lei în 2016, dar vor antrena şi venituri suplimentare de 2,7 miliarde lei din  TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, urmare a unei creşteri anticipate a locurilor de muncă, impactul bugetar net fiind de 2,5 miliarde lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.