Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zilele europene ale arheologiei, la cetatea Noviodunum din Tulcea

Agerpres.ro
arheologie asezare romana

Aproape 400 de copii din judeţul Tulcea sunt aşteptaţi, vineri şi sâmbătă, în apropiere de oraşul Isaccea pentru a participa la activităţile prilejuite de Zilele europene ale arheologiei, organizate de Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM), eveniment inclus în Zilele oraşului Isaccea.

Cercetătorul ICEM, Aurel-Daniel Stănică, a declarat pentru AGERPRES că obiectivul principal al evenimentului organizat în România începând din anul 2020 la iniţiativa Institutului Naţional al Patrimoniului are ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural local şi conştientizarea valorii acestuia pentru comunităţi.

"Organizatorii şi-au propus să deschidă şantierele publicului şi comunităţilor locale, pentru ca oamenii să aibă acces la informaţie şi să conştientizeze importanţa sitului pentru comunitate. E important de menţionat faptul că acest eveniment coincide şi cu Zilele oraşului Isaccea", a afirmat reprezentantul ICEM.

Evenimentele organizate cu prilejul Zilelor europene ale arheologiei au început vineri, la ora 10.00 cu atelierul "Arheolog pentru o zi" care se va desfăşura până la finele zilei şi va consta în jocuri pentru copii al căror scop este de a descoperi arheologia.

Atât vineri, cât şi sâmbătă, vor fi tururi ghidate la principalele obiective investigate de cercetători în cetate, iar vineri la ora 14.00 va avea loc conferinţa "Noviodunum 70 - Prezent şi perspective", care va prezenta sinteza cercetărilor arheologice pentru cei 70 de ani de când se realizează săpături arheologice la Isaccea-Eski Kale.

Prima zi se va încheia cu o tabără de arheologie.

"Vom avea se pare şi un grup de copii care vor rămâne cu părinţii în zonă. Îi vom învăţa pe cei mici cum să-şi aleagă un loc de campare, de ce este important să lase curat în urma lor, ce lucruri trebuie să conţină trusa unei persoane care merge cu cortul, dar şi tehnici de supravieţuire. Am observat că cei mici vor să iasă din bloc, să lase telefonul, să înveţe altceva şi le oferim această posibilitate", a mai spus cercetătorul Aurel-Daniel Stănică.

În ultima zi a evenimentului, situl arheologic va găzdui acţiunea "Picnic la cetate", un spectacol la care îşi vor da concursul ansambluri din judeţ, dar şi artista Ruby, spectacolele fiind incluse în manifestările prilejuite de Zilele oraşului Isaccea.

Potrivit ICEM, la Zilele europene ale arheologiei sunt aşteptate circa 400 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.