Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Armatei, marcată în ţară prin ceremonii militare şi religioase

YouTube
Ziua Armatei Romane

Ziua Armatei României a fost marcată marţi printr-o serie de manifestări organizate în ţară, oficialităţi locale şi judeţene, dar şi simpli cetăţeni asistând la ceremonii militare şi religioase şi aducând un omagiu eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, potrivit Agerpres.

* Harghita

Ziua Armatei a fost marcată în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, printr-un ceremonial militar şi religios, care a avut loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi la care a luat parte un număr redus de persoane.

Evenimentul a fost organizat de Brigada 61 Vânători de Munte "Gen. Virgil Bădulescu", reprezentanţii unităţii punctând că ceremonialul comemorează lupta şi jertfa armatei şi a poporului român pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională.

Printre cei prezenţi s-au numărat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai unor instituţii publice.

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, şi comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte "Gen. Virgil Bădulescu", colonelul Nicolae-Gabriel Oros, au trecut în revistă Garda de onoare, după care a avut loc o slujbă religioasă în memoria ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă.

De asemenea, colonelul Nicolae-Gabriel Oros a citit mesajul şefului Statului Major al Apărării, cu ocazia Zilei Armatei României.

Evenimentul a mai cuprins depuneri de coroane la statuia Ostaşului Necunoscut şi defilarea Gărzii de Onoare. Totul s-a încheiat cu un scurt program artistic oferit de fanfara Brigăzii 61 Vânători de Munte "Gen. Virgil Bădulescu", care a fost apreciat de cei prezenţi, în special de copii.

* Tulcea

Şi autorităţile tulcene au marcat Ziua Armatei printr-un ceremonial militar şi religios, desfăşurat la Cimitirul eroilor din municipiu, o paradă a maşinilor de luptă având loc pe drumurile judeţene din apropierea oraşului Babadag.

Evenimentul desfăşurat în municipiu a început cu intonarea Imnului de stat şi oficierea unui serviciu religios de către episcopul Visarion al Tulcei, momente urmate de alocuţiunile autorităţilor.

"Până de curând, nu reuşeam să concepem ce înseamnă să te jertfeşti pentru ţară, ideea de a-ţi da viaţa pentru patrie o vedeam doar în filme, n-o simţeam pe viu. Din păcate, în aceste zile, la graniţa României se desfăşoară un război cu multe vieţi omeneşti pierdute şi astfel înţelegem ce înseamnă să îţi dai viaţa pentru integritatea ţării. Din acest motiv, mulţumim soldaţilor români, celor care au căzut pe câmpul de luptă, pentru faptul că, astăzi, suntem o singură naţiune, un singur popor, un singur suflet", a declarat administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani.

Ceremonialul s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori.

Un eveniment inedit care a marcat Ziua Armatei în judeţ a fost marşul festiv al transportoarelor amfibii blindate desfăşurat pe traseul Babadag - Enisala - Visterna - Sarichioi - Jurilovca şi retur.

"Marşul festiv este dedicat Zilei Armatei României şi este destinat să marcheze sărbătoarea într-o formă inedită, în localităţi ale judeţului Tulcea învecinate cu Babadag, unde se află garnizoana Infanteriei marine. Primul marş a avut loc anul trecut, în aceeaşi manieră, şi intenţionăm să-l desfăşurăm anual, cu acelaşi prilej, dar şi în alte localităţi ale judeţului Tulcea aflate în zona de responsabilitate a Regimentului de Infanterie Marină", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), Corneliu Pavel.

Toate maşinile de luptă care au participat la marşul festiv au avut drapelul României, iar la bordul acestora s-a aflat o companie de infanterie marină.

* Giurgiu

Coroane de flori din crizanteme albe, galbene şi roşii au fost depuse marţi de reprezentanţii instituţiilor statului din judeţul Giurgiu la Monumentul Eroilor din Cimitirul Smârda de Ziua Armatei Române.

Manifestările au început marţi, la Giurgiu, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Smârda, cu intonarea Imnului naţional de către Fanfara Centrului Cultural ''Ion Vinea'' şi au continuat cu un ceremonial religios.

La final, a avut loc defilarea Gărzii de onoare pe aleea pietonală din interiorul Cimitirului Smârda.

La manifestări au participat oficialităţi locale şi judeţene, dar şi parlamentari de Giurgiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.