Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Culturii Naţionale - Ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu va fi expus la Iași

mihai eminescu

Muzeul „Mihai Eminescu” din Iaşi va gâzdui miercuri şi joi mai multe evenimente dedicate împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului. Între acestea se numără expoziţii, ateliere pentru copii, un colocviu şi o serie de lecturi, potrivit news.ro

Miercuri, 15 ianuarie, de la ora 11.30, va avea loc o sesiune a programului de pedagogie muzeală, „Mihai Eminescu şi Academia copiilor”, în care va fi făcută o incursiune în opera poetului.

De la ora 13.30, va fi inaugurată expoziţia „Junimea culturală - modernism naţional şi european”, prin care este punctat rolul „Junimii”, mişcare al cărei exponent a fost Mihai Eminescu.

Expoziţia, ce poate fi vizitată între 15 ianuarie şi 29 februarie, ilustrează societatea culturală „Junimea” înfiinţată la sfârşitul anului 1863, ca o veritabilă rampă de lansare a culturii moderne din România. Vizitatorii vor regăsi diverse acte ale Junimii, cărţi şi fotografii.

Pentru a marca această zi, va fi scos din depozitul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, dăruit în anul 1881 de tatăl său, căminarul Gheorghe Eminovici. Vizitatorii pot admira ceasul poetului doar în ziua de 15 ianuarie.

Miercuri, de la ora 14.00, va avea loc colocviul „Eminescu - perenitatea modelului”, o întâlnire a mai multor personalităţi culturale cu publicul. În încheierea programului, actorul George Marici va susţine un recital poetic.

Joi, de la ora 16.00, va avea loc o sesiune specială a clubului de lectură pentru copii şi adolescenţi, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” (Casa cu arcade). Prima întâlnire din acest an este dedicată lui Mihai Eminescu, iar membrii clubului vor asista la lectura unuia dintre cele mai iubite basme ale lui, „Făt-Frumos din lacrimă”.

Participarea la evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale din zilele 15 şi 16 ianuarie este gratuită.

Stabilirea Zilei Culturii Naţionale pe 15 ianuarie, ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare propusă de Academia Română în anul 2009, aprobată de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.