DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ziua de 1 iunie aduce creșteri masive de salarii pentru bugetari: părinții vor primi vouchere de 300 de lei

Guvern

Ziua de 1 iunie este foarte importantă pentru o mare parte dintre angajații din sistemul bugetar. Lucrătorii din Ministerul de Interne, dar și cei din sistemul de Educație vor primi creșteri consistente de salarii și sporuri. De asemenea, părinții vor primi vouchere de 300 de lei de ”Ziua Copilului”, iar anumite salarii vor fi exceptate de taxe.

Salariile mai multor categorii de români vor crește începând cu 1 iunie 2023. Este vorba despre bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare ("Administrație").

Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022. Ordonanța a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Salariile din administrația publică cresc, din 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public, a anunțat ministrul Muncii.

"Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de activitate!

Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022", a declarat Marius Budăi.

Acest lucru înseamnă că salariile se majorează cu 10% pentru o anumită categorie de angajați români, începând de la 1 iunie 2023.

Este vorba inclusiv despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.

"Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ.

Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă", arată reprezentanţii Ministerului Muncii.

Oferta Guvernului pentru a crește salariile profesorilor

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta a fost anterior prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu.

Miercuri seară, liderii sindicaliştilor au precizat că au primit refuzuri din teritoriu, iar salariaţii din sistem resping această ofertă şi au decis să continue greva.

Cresc salariile și sporurile în MAI

Salariile cresc, începând din 1 iunie, şi pentru angajații care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne.

"La inițiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc pe 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului și reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI.

Discuțiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială și cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.

Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an", se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Românii care nu vor mai plăti impozit pe salariu de la 1 iunie 2023

Se măreşte lista angajaţilor români care vor beneficia de cunoscuta facilitate fiscală cu privire la impozitul pe salariu, care se aplică în cazul celor din IT.

În prezent, angajații din IT, potrivit legislației în vigoare, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu.

Prin această facilitate fiscală, statul și-a propus să încurajeze sectorul tehnologic și să stimuleze angajările în domeniu, mai ales că firmele au probleme legate de găsirea forței de muncă.

Acum, această facilitate va fi extinsă, de la 1 iunie, și către alte categorii de angajați. Este vorba despre salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, după cum se arată în textul unui ordin iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Noutatea este că scutirea de impozit se va aplica și salariaților din instituțiile publice locale.

Din ianuarie 2023 s-a stabilit că scutirea de impozit este valabilă și pentru IT-iștii de la stat, însă aceasta viza numai salariații din instituțiile publice centrale. Noile reguli extind facilitatea pentru a acoperi și IT-iștii din instituțiile publice locale.

"Instituții publice locale" este o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității.

În plus, o altă noutate este că facilitatea scutirii de impozit se poate aplica și salariaților delegați", explică avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, și IT-iștii de la stat se vor bucura de aceleași privilegii fiscale, precum colegii lor ce-și desfășoară activitatea profesională în sectorul privat.

Părinții primesc vouchere de 300 de lei

Potrivit Codului fiscal, "cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de muncă în sumă de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale".

Așadar, pentru ca veniturile acestea că nu fie impozabile și să nu se calculeze contribuții sociale, cadourile vor fi oferite numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Mai trebuie reținut faptul că aceste vouchere pentru copii trebuie menționate în contractul de muncă ori în regulamentul intern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.