Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului: expoziţii documentare, proiecţii de filme despre deportarea la Auschwitz sau cine-concert la reprezentanţele ICR

holocaust

Expoziţii documentare, proiecţii de filme despre deportarea la Auschwitz, cine-concert "Manasse" sunt câteva dintre evenimentele organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, relatează News.ro.

„În ce priveşte istoria, cea trecută şi cea prezentă, atâta vreme cât considerăm pogromul şi genocidul ca aberaţii colective care ne disculpă ca indivizi, riscăm repetarea lor. Doar dacă priveşte crima ca pe un act de decizie individuală, fiinţa umană poate alege să nu ucidă", spune scriitoarea Alina Nelega.

26 ianuarie 2024

„După cum bate ceasul” - ICR Tel Aviv organizează la Cinematograful Lev proiecţia unui documentar despre deportarea la Auschwitz a membrilor comunităţii evreieşti din oraşul Odorheiu Secuiesc în primăvara anului 1944, regizat de Zoltán Fecső. Evenimentul este susţinut de AMIR (Uniunea Evreilor Originari din România). La sediul ICR Tel Aviv poate fi vizitată până pe 15 martie expoziţia „Love and Hate”, curatoriată de Adrian Grauenfels, cu lucrări ale artiştilor care au contribuit la realizarea publicaţiei cu acelaşi nume la editura Saga Publishing.

„Istorie şi memorie. Poveşti de viaţă” - ICR Budapesta organizează la sediu, în parteneriat cu Ambasada României la Budapesta, proiecţia filmului „Spioni de ocazieˮ, în regia Oanei Giurgiu, şi o prelegere susţinută de Luciana Friedmann, preşedinte al comunităţii evreieşti din Timişoara, despre destinul comunităţii evreieşti din Banat în perioada Holocaustului. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Ioana Anghel, director ICR Budapesta şi E.S. Gabriel Şopandă, ambasadorul României în Ungaria.

„Zece povestiri. Pogromul de la Iaşi” - ICR New York, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, Muzeul Pogromului de la Iaşi, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi, organizează la sediu, de la ora 19.00, un eveniment dedicat unui moment zguduitor al istoriei evreilor români, Pogromul de la Iaşi. Acest episod tragic va fi evocat prin intermediul expoziţiei documentare din Galeria „Brâncuşi” a ICR New York, completată de relatarea literară a teribilei tragedii, scrisă de scriitori români de marcă, care s-au inspirat din imagini de arhivă ale Institutului Wiesel, expuse în prezent la Muzeul Pogromului de la Iaşi. Tradus de Mircea Laslo şi publicat la Editura Muzeelor Literare Iaşi şi în versiunea sa în limba engleză în anul 2023, parte a unui proiect editorial FILIT, cartea cuprinde zece povestiri scrise de zece autori români: Adrian Cioroianu, Bogdan Coşa, Florin Irimia, Radu Pavel Gheo, Marin Măiaicu Hondrari, Cătălin Mihuleac, Alina Nelega, Cristian Teodorescu, Tatiana Ţîbuleac şi Miruna Vlada.

Fragmente din volumul „Zece povestiri. Pogromul de la Iaşi” vor fi citite de actorii Ava Eisenson şi Matthew Boston. Va avea loc o discuţie, la care vor participa scriitoarea Alina Nelega (care a contribuit la volum cu povestirea „I Didnʼt Do Anything”), Dirk Moses, cercetător şi profesor de relaţii internaţionale, şi Iulian Pruteanu-Isăcescu, istoric şi muzeograf în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. Invitatul de onoare al evenimentului este actorul şi regizorul româno-american Moshe Yassur, născut la Iaşi, în anul 1934, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi.

„Bucureştiul sefard” - IRCCU Veneţia aduce un omagiu istoriei de 500 de ani a comunităţii sefarde din Bucureşti prin organizarea expoziţiei foto-documentare realizate de Felicia Waldman şi Anca Tudorancea la Galeria IRCCU Veneţia, în parteneriat cu Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Evenimentul reconstruieşte parcursul comunităţii sefarde din capitala României prin intermediul unor documente personale şi oficiale, dar şi al unei selecţii de fotografii din Arhiva Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, CENTROPA (interviu Dan Mizrahy, 2005), arhiva NMP şi arhiva personală Anca Halfon Mircea, Alberto Modiano, Ovidiu Morar, Felicia Waldman, Anca Tudorancea, Irina Cajal Marin, Sorin Berman.

30 ianuarie 2024

Cine-concert „Manasseˮ & Tal Bashai - ICR Berlin şi Ambasada României în Republica Federală Germania invită publicul la evenimentul organizat la sediul Ambasadei României în Republica Federală Germania. În preambulul cine-concertului, dr. Felicia Waldman va realiza o scurtă introducere despre contextul social şi istoric al naşterii piesei de teatru care stă la baza filmului, iar Bernd Buder, director de programe în cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Berlin Brandenburg, va vorbi despre filmul evreiesc şi perceperea acestuia în Germania. Filmul mut „Manasseˮ a fost inspirat din piesa de teatru cu acelaşi titlu a lui Ronetti Roman (1853 - 1908). Turnat parţial în oraşul Fălticeni şi având ca temă intoleranţa religioasă, filmul, extrem de dramatic şi remarcabil vizual, are ca fundal o frumoasă poveste de dragoste între un român, Matei Frunză, şi o evreică, Lelia, nepoata lui Manasse Cohen.

Apreciat drept „filmul anului" la lansarea sa în 1925, filmul în regia lui Jean Mihail este o piesă de referinţă în istoria cinematografiei româneşti. În încheiere, va fi proiectat scurtmetrajul „In memoriam Dan M. Schlangerˮ, realizat în 2023 (producător: Arpad Harangozo, editor video: Andreea Serpe, scenariu: Daniela Simona Macovei), o sinteză a vieţii şi personalităţii regizorului, actorului şi producătorului de film româno-israeliano-canadian, fost director al Festivalului de Film Evreiesc de la Bucureşti, dispărut prematur în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.