Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: are loc premiera documentarului Mauthausen - două vieţi

timesofisrael.com
israel evrei

Documentarul austriac „Mauthausen - două vieţi” va avea premiera românească, online, pe 26 ianuarie, pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, informează News.ro.

Mauthausen este numele unuia dintre cele mai înfiorătoare lagăre ale sistemului de exterminare nazist. Punând faţă în faţă două perspective diferite şi elemente noi de arhivă, documentarul austriac „Mauthausen - două vieţi” (2020), de Simon Wieland, reconstituie viaţa de zi cu zi din această imensă închisoare destinată „duşmanilor politici ai Reichului ce nu mai puteau fi reeducaţi”, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Oferit în premieră în România de Forumul Cultural Austriac Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), filmul subtitrat în limba română va putea fi vizionat gratuit online, între 26 ianuarie şi 24 februarie 2021, pe platforma Vimeo.

Documentarul „Mauthausen - două vieţi” spune povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în timpul regimului nazist: prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), şi Franz Hackl, localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuş. Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, regizorul austriac Simon Wieland schiţează portretele celor doi protagonişti în confruntarea lor cu Mauthausen, simbol important al Holocaustului şi, astfel, a ceea ce înseamnă vinovăţie şi cruzime.

„Ceea ce s-a întâmplat atunci e în continuare prezent şi azi. Se poate vedea atât pe feţele protagoniştilor, cât şi întipărit în peisaj, în lagăr, în sat. Filmul încearcă să desluşească spiritul acelor locuri prin imagini răscolitoare”, spune regizorul Simon Wieland.

Aflat la aproximativ 20 de kilometri de Linz (Austria Superioară), complexul Mauthausen-Gusen a fost unul dintre cele mai mari lagăre de muncă ţările europene ocupate de cel de al Treilea Reich. Conform clasificărilor întocmite de acesta, Mauthausen era şi singurul încadrat la categoria a treia, cea mai dură, care desemna „exterminarea prin muncă” ai celor mai mari inamici ai regimului nazist, rang pe care nu şi l-a pierdut pe toată durata războiului. Principala caracteristica a lagărului de la Mauthausen era aceea că aici erau deportate, în principal, elitele intelectuale şi sociale ale ţărilor ocupate. Creat în 1938, în apropierea unei cariere de piatră, complexul Mauthausen-Gusen şi-a crescut capacitatea odată cu înaintarea războiului şi mărirea numărului de deţinuţi, dezvoltându-se ca un ansamblu de peste 40 de lagăre răspândite pe aproape întreg teritoriul Austriei. Prizonierii erau exploataţi în cariere de materiale de construcţie, uzine de muniţie şi de armament, mine etc. Lagărul de concentrare de la Mauthausen a fost penultimul eliberat de trupele aliate, pe 5 mai 1945, numărul exact al celor care şi-au pierdut viaţa aici şi în lagărele-satelit fiind estimat la peste 90.000 de persoane.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Simon Wieland (născut în 1963, în Austria de Jos) este regizor, scenarist şi cameraman, cu studii la Universitatea de Film şi Televiziune din München. În 2008, şi-a înfiinţat propria societate de producţie. Istoria contemporană este principalul său centru de interes, tratând subiecte sensibile sau puţin cunoscute în documentare precum „Lupta noastră. O familie. Trei generaţii. Nouă războaie” (Austria 2017), „Nemci ven! Afară cu nemţii! Marşul morţii de la Brno – istoria unei expulzări” (Austria 2015), „Heil Hitler - Vin ruşii! Între svastică şi steaua roşie” (Austria 2011). A lucrat pentru diverse producţii de televiziune pentru ORF, 3Sat, NDR, WDR şi ARTE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.