Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua mondială a siguranţei pacientului: ANMCS lansează un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate sănătăţii mamei şi nou-născutului

basilica.ro
sarcina bebelus ecografie suzeta

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) lansează vineri, de Ziua mondială a siguranţei pacientului, un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului.

"Recomandările privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului definesc cadrul corect al managementului evenimentelor adverse şi încurajează raportarea acestora", afirmă dr. Vlad Teodor Berbecar, preşedintele ANMCS, citat într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Ziua mondială a siguranţei pacientului a fost instituită de cea de a 72-a Adunare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în luna mai 2019 cu scopul de a dezvolta politicile şi practicile în acest domeniu.

Anul acesta, OMS îndeamnă toţi factorii de decizie să demareze acţiuni pentru naşteri în siguranţă şi respect pentru toţi, în cadrul temei mai ample "Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi".

Conform datelor statistice furnizate de OMS, la nivel global, 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină şi naştere. 6.700 de nou-născuţi mor în fiecare zi, adică 47% dintre toate decesele la copii cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 2 milioane de copii se nasc morţi în fiecare an, 40% dintre decese având loc în timpul travaliului, informează Agerpres.ro.

ANMCS invită pe oricine îşi doreşte să marcheze această zi să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eşarfă, broşă, banderolă) prin care să marcheze data de 17 septembrie. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca fiind culoarea simbol a Zilei mondiale a siguranţei pacientului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.