Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua naţională a Cataloniei: Mii de persoane sunt așteptate la ceremonii

catalonia map

Ziua naţională a Cataloniei: Mii de persoane sunt așteptate la ceremonii

Mii de persoane sunt aşteptate să celebreze luni ziua naţională a Cataloniei, în contextul în care partidele separatiste din această regiune par decise să joace un rol important în formarea guvernului naţional de la Madrid, relatează Reuters, conform Agerpres.

În ultimii ani, rata participării la La Diada, ziua naţională a Cataloniei, a scăzut pe fondul reducerii sprijinului pentru separarea regiunii de restul Spaniei, dar, cu două partide catalane pregătite să se implice decisiv în formarea unui nou guvern, cauza independenţei regiunii ar putea fi impulsionată.

''Catalonia deţine cheia guvernării statului. Trebuie astăzi să profităm de această putere pentru a face posibil ceea ce nu a fost posibil'', a declarat duminică, la Barcelona, Pere Aragones, liderul partidului Esquerra Republicana Catalana (ERC), formaţiune separatistă de stânga, Pere Aragones.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, autoexilat în Belgia fugind de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune de acum cinci ani, a pus condiţii dure în schimbul sprijinului parlamentar al partidului său pentru rămânerea la putere la Madrid a premierului socialist în exerciţiu Pedro Sanchez.

Sanchez ar avea nevoie de votul unui număr de şapte parlamentari din partidul lui Puigdemont, Junts per Catalunya, pentru a forma un guvern după alegerile din luna iulie.

În această săptămână, Carles Puigdemont le-a cerut autorităţilor spaniole să renunţe la acţiunile judiciare contra separatiştilor catalani.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului în exerciţiu, Isabel Rodriguez, a spus că Spania nu va face nimic care ar încălca Constituţia.

Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular (PP) care a obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 23 iulie, va avea o primă posibilitate de a forma guvernul în 27 septembrie, dar şansele sale sunt mici întrucât PP se opune oricărei concesii acordate separatiştilor catalani.

Un sondaj publicat în iulie de Centrul catalan pentru opinii publice, gestionat de guvernul regional, arăta că 52% dintre catalani se opun secesiunii, în timp ce 42% susţin independenţa regiunii lor.

În octombrie 2017, când guvernul regional condus de Puigdemont a organizat un referendum declarat ilegal de justiţia spaniolă, 49% dintre catalani sprijineau secesiunea, iar 43% erau împotriva acesteia. Mulţi dintre cei care se opuneau independenţei Cataloniei au boicotat referendumul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.