Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Naţională 'Constantin Brâncuşi' - Documentare și concerte, difuzate la TVR

brancusi

Televiziunea Română a pregătit, sâmbătă, programe speciale reunite generic „Ziua Brâncuşi”.

La TVR 1, se vor difuza două documentare. De la ora 17.45, „Români care au schimbat lumea: Constantin Brâncuşi”, un portret eseu al artistului Constantin Brâncuşi de Cornel Mihalache. „Cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brâncuşi este chiar autoportretul său. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de alţii că le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui şi din imaginile filmate de el însuşi", spune regizorul. Documentarul va fi difuzat şi pe TVR 3 de la ora 17.50, conform news.ro.

De la ora 18.30, în documentarul „Hobiţa, Coloana şi tractorul” publicul îl va cunoaşte pe Tanasie Lolescu, omul care în 1953 a tras cu tractorul de „Coloana fără sfârşit” a maestrului, aflată la Târgu Jiu. Astăzi regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Timp de 16 ani, a fost primarul oraşului Motru şi este venerabilul primei loji masonice rurale din lume, la Hobiţa. Documentarul semnat de Cornel Mihalache a primit Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar şi Premiul UCIN 2006 pentru regie film documentar.

Sâmbătă, 19 februarie, TVR 3 acordă spaţiu în programele sale vieţii şi creaţiei lui Constantin Brâncuşi. De la ora 16.30, sub genericul „Lumea şi noi”, Doina Lemny - cel mai important specialist în opera lui Brâncuşi - va descoperi atelierul parizian, creuzet al unor lucrări fără de care arta modernă ar fi arătat altfel.

Va fi urmată, de la 17.00, de „Lecţia despre infinit” - povestea restaurării „Coloanei Infinitului”, un moment unic în care aceasta a existat timp de patru ani într-o formă fragmentată. Va urma „Mic portret de mari românce” în care străluceşte chipul celei care a fost una dintre muzele sculptorului năcut la Hobiţa: dansatoarea şi terapeuta Lizica Codreanu.

De la ora 18.30, „Memoria locului” ne poartă în Craiova, iar de la ora 19.00, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi la Concertul extraordinar „Veşnicia s-a născut la sat”, desfăşurat la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”. Solişti: Alexandru Tomescu - vioară şi Sînziana Mircea - pian.

Ziua Brâncuşi se încheie la TVR 3 la ora 20.30, cu o ediţia specială „Vizual”, realizată cu ocazia deschiderii Festivalului Internaţional Europalia 2019 la Bruxelles. În acest context, la Bozar a fost vernisată cea mai importantă retrospectivă Brâncuşi din ultimele decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.