Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua și scandalul de spionaj în SUA

sua__spionaj


La realizarea acestui raport, care a fost difuzat online pe site-ul de informaţii The Intercept, a participat şi ziaristul american Glenn Greenwald, celebru pentru publicarea în ziarul The Guardian a dezvăluirilor fostului consultant al NSA Edward Snowden cu privire la vastul program de spionaj al Agenţiei pentru securitate naţională a SUA.

Raportul citează noi documente furnizate de Snowden şi dezvăluie numele a cinci responsabili musulmani, toţi americani şi care figurează pe lista persoanelor spionate cu autorizarea unui tribunal special, FISC (United States Foreign Intelligence Surveillance Court).

Cei cinci sunt Faisal Gill, membru activ şi fost candidat al Partidului Republican, care a lucrat în Ministerul securităţii interne în timpul lui George W.Bush; Asim Ghafoor, avocat în probleme de terorism; Hooshang Amirahmadi, profesor iraniano-american la Rutgers University; Agha Saeed, militant pentru drepturile omului şi fost profesor la California State University, şi, în fine, Nihad Awad, directorul puternicei organizaţii CAIR (Council on American-Islamic Relations).

Potrivit raportului, între 2002 şi 2008 au fost supravegheate 7485 de adrese electronice. Multe dintre mesaje proveneau de la străini bănuiţi de administraţia americană că fac parte din Al-Qaida, cum ar fi Anwar Al-Awlaki, imamul american ucis într-un atac cu dronă în Yemen în 2011.

Administraţia preşedintelui Barack Obama a explicat într-un comunicat că aceste corespondenţe au fost supravegheate numai şi numai 'dintr-un motiv legitim de informaţii şi contrainformaţii'.

'Este complet fals să se spună că agenţiile americane de informaţii practică spionajul electronic asupra unor personalităţi politice, religioase sau militante doar pentru că acestea sunt în dezacord cu politicile publice sau pentru că critică guvernul ori îşi exercită drepturile constituţionale', au subliniat Ministerul Justiţiei şi Biroul directorului naţional pentru informaţii al SUA (Office of the Director of National Intelligence, ODNI).

'Spre deosebire de alte ţări, SUA nu supraveghează comunicaţii la întâmplare pentru a suprima critica sau a dezavantaje persoane pe baza etniei, rasei, genului, orientării sexuale sau religiei lor', se adaugă în declaraţie, care insistă că Washingtonul nu poate desfăşura activităţi de monitorizare decât cu autorizarea FISC. sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.