Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Z la CCR: Când se tranşează conflictul dintre Guvern şi preşedinte

CCR

Curtea Constituţională a stabilit data de 19 decembrie pentru dezbaterea sesizării Guvernului împotriva preşedintelui, pe tema remanierii. Părţile urmează să-şi susţine poziţiile în şedinţă publică.

Deocamdată nu se ştie cine va reprezenta Guvernul în faţa CCR. Ministrul Tudorel Toader şi secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, au reprezentat Guvernul în alte cauze.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la fructele din comerţ! Etichetele care îţi arată că NU trebuie să le cumperi

De asemenea, Curtea Constituțională a stabilit, vineri, ca până pe 13 decembrie, părțile trebuie să transmită opiniile, în urma sesizării unul conflict juridic între Guvern și președintele Klaus Iohannis de către premierul Viorica Dăncilă, au spus surse citate de Mediafax.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, în debutul ședinței de Guvern, că a sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa "blocajul" pe care l-a creat președintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării.

Analiza prelungită a președintelui cu privire la nominalizarea miniștrilor la Dezvoltare și Transporturi nu are temei legal și este o opunere fățisă, precizează premierul în textul în sesizării Amânarea este numită "un refuz arbitar", conform sursei citate.

Președintele României încă ”analizează” numirea celor doi miniștri propuși de prim – ministru pe posturile vizate inițial de remaniere cu consecința revocării și ulterior de demisie, cu consecința vacanței postului de ministru.

Considerăm că această ”analiză” prelungită nu are temei constituțional, fiind de fapt o opunere fățișă la cele statuate de Curtea Constituțională în interpretarea art.85 din Constituție, și constituie, de fapt, un refuz arbitrar/discreționat al Președintelui României de exercitare a unei competențe constituționale, adică exact ceea ce Curtea Constituțională a calificat ca fiind un ”veto” prohibit de dispozițiile constituționale. Acest refuz determină un conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Guvern/prim ministru, de natură să determine dificultăți și chiar blocaje la nivelul funcționării Guvernului, astfel cum vom demonstra în cele ce urmează", se arată în sesizarea premierului către Curtea Constituțională.

CITEȘTE ȘI: Persoanele care au ACEASTĂ grupă de sânge sunt mai predispuse la cancer și boli de inimă

În schimb, președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, legat de sesizarea Guvernului la CCR privind posibilul conflict pe numirile de la Dezvoltare și Transporturi, că CCR nu are cum să rezolve problema, ea fiind una politică. Iohannis a mai acuzat că țara nu are premier. Șeful statului a mai spus că Viorica Dăncilă l-a sunat abia cu o zi în urmă.

De asemenea, Iohannis a spus că va aștepta luarea unei decizii de către Curtea Constituțională, cu privire la posibilul conflict instituțional Președinție-Guvern privind numirile de la Transporturi și Dezvoltare și abia apoi va anunța rezultatul analizei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.