DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Zona de Liber Schimb Continentală a Uniunii Africane a a devenit operaţională

Rhodes MRC
Uniunea Africana

Zona de Liber Schimb Continentală (ZLEC), proiect far al Uniunii Africane (UA) în vederea emancipării economice a continentului, a intrat joi în vigoare, cu scopul de a spori comerţul intra-african cu 60% până în 2022, a anunţat UA, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

"Este o etapă istorică! Acordul privind ZLEC a intrat în vigoare astăzi", a salutat pe Twitter Albert Muchanga, comisar al UA pentru Comerţ şi Industrie. "Celebrăm triumful unui angajament curajos, pragmatic şi continental pentru integrarea economică", a adăugat el.

"Faza operaţională" trebuie totuşi să fie lansată la 7 iulie în cadrul unui summit al UA la Niamey, după finalizarea instrumentelor cheie cum ar fi mecanismele de arbitraj, definirea regulilor privind originea mărfurilor sau mecanismele în vederea "eliminării" obstacolelor precum corupţia sau proasta infrastructură.

Citește și: Ipoteza care dinamitează scena politică: Traian Băsescu sau Victor Ponta, premier!

Din cele 55 de state membre ale UA, 52 au semnat acordul pentru crearea zonei ZLEC din martie 2018, cu excepţia notabilă a primei economii a continentului, Nigeria. Însă pentru a intra în vigoare trebuia ca 22 de membri să ratifice ZLEC şi să notifice oficial organizaţia continentală.

Acest prag a fost atins la 29 aprilie, deschizând calea pentru intrarea sa în vigoare 30 de zile mai târziu, aşa cum este prevăzut în statutul ZLEC.

De la 29 aprilie, Burkina Faso şi Zimbabwe şi-au depus instrumentele de ratificare, ridicând numărul ţărilor incluse în ZLEC la 24, între care economii importante ale continentului, precum Africa de Sud, Egipt, Kenya sau Etiopia. Şi alte ţări au iniţiat procesul de ratificare, printre care Maroc.

Citește și: Ieșire distrugătoare la adresa lui Dan Barna: ‘Sper, într-o zi, să ajungeți unde vă e locul în cartea de istorie. La gunoi!’

Zona de Liber Schimb ar urma să permită eliminarea progresivă a taxelor vamale între ţările membre, favorizând astfel comerţul în interiorul continentului şi permiţând statelor africane să se elibereze de un sistem economic prea mult centrat pe exploatarea de materii prime.

UA estimează că prin crearea ZLEC se va putea creşte cu aproape 60% până în 2022 nivelul comerţului intra-african. În prezent, numai 16% din comerţul ţărilor africane se desfăşoară cu alte ţări de pe continent.

Dacă cele 55 de ţări membre ale UA vor semna documentul, ZLEC va deschide accesul la o piaţă de 1,2 miliarde de persoane, pentru un PIB cumulat de peste 2.500 de miliarde de dolari.

Citește și: Rareș Bogdan, precizare de ultimă oră: Nu e adevărat!

Apărătorii săi spun că ZLEC va ajuta la diversificarea economiilor africane şi la industrializarea continentului, oferind în acelaşi timp o platformă unică pentru negocierea unor mai bune acorduri comerciale cu exteriorul.

Însă nu toată lumea împărtăşeşte acest optimism. Criticii proiectului observă că infrastructura de transport de proastă calitate şi lipsa de complementaritate între economiile africane sunt o frână în calea dezvoltării comerţului intra-african.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.