Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zona euro a stagnat în cel de-al patrulea trimestru al anului 2023, dar ocuparea forței de muncă a crescut cu 0,3%

recesiune grafic

Zona euro a evitat o recesiune tehnică la sfârșitul anului 2023, în care ar fi intrat dacă ar fi înregistrat o rată negativă între octombrie și decembrie, adăugată la cea observată în trimestrul III, de -0,1%.

Economia zonei euro a stagnat în trimestrul IV al anului trecut, cu o rată de creștere de 0%, dar ocuparea forței de muncă în țările monedei comune a crescut cu 0,3% în aceeași perioadă, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat citate de Noticias de Navara preluate de Rador Radio România.

Biroul comunitar de statistică confirmă astfel că zona euro a evitat recesiunea tehnică la sfârșitul anului 2023, în care ar fi intrat dacă ar fi înregistrat o rată negativă în perioada octombrie – decembrie, adăugată la cea observată în trimestrul III, de -0,1 %.

De asemenea, întreaga Uniune Europeană a evitat recesiunea, cu o creștere a PIB cu o zecime în trimestrul IV al anului trecut, ceea ce contrastează cu contracția de o zecime înregistrată și în ultimele trei luni.

Cu aceste date, primele estimări ale Eurostat indică o creștere medie a PIB-ului în 2023 de 0,5%, o rată mult mai mică decât cea de 3,4% din 2022 și 6% din 2021.

Stagnarea economiei europene este însoțită, însă, de o ușoară accelerare a ocupării forței de muncă, cu o creștere a ponderii angajaților cu 0,3% atât în ​​zona euro, cât și în cele 27 de state în ultimele trei luni ale anului 2023, în ambele cazuri cu o zecime mai mult decât procentul de 0,2% observat în trimestrul III al anului 2023.

Vești bunicele

Datele Eurostat întăresc, așadar, surpriza pozitivă reflectată în primul calcul publicat la sfârșitul lunii ianuarie, întrucât consensul pieței aștepta un trimestru de reducere de activitate care, adăugată la contracția anterioară, ar fi însemnat intrarea în recesiune tehnică (două trimestre negative consecutive).

De altfel, miniștrii Economiei și Finanțelor din zona euro (Eurogrup) dădeau ca sigură o recesiune tehnică, dar au susținut că nu va fi profundă sau de durată și au avut încredere într-o scădere ușoară a activității.

În orice caz, activitatea economică europeană continuă să fie îngreunată de problemele Germaniei, care și-a redus PIB-ul cu 0,3% în trimestrul IV al anului trecut. Irlanda (-0,7%), România, Estonia, Finlanda (-0,4%) și Lituania (-0,3%) au înregistrat, de asemenea, rate de creștere negative.

Pe de altă parte, Slovenia a fost țara europeană cu cea mai mare creștere în ultimul trimestru al anului trecut (1,1%), urmată de Portugalia și Cipru (0,8%), Spania (0,6%), Bulgaria (0,5%), Belgia și Letonia (0,4%), Țările de Jos și Slovacia (0,3%), Italia, Cehia și Austria (0,2%) și Suedia (0,1%).

Franța, Ungaria și Polonia au înregistrat creștere zero, 0%, în timp ce Eurostat încă nu are date pentru Danemarca, Grecia, Croația, Luxemburg și Malta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.