Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ZVON care poate arunca Grecia în haos

grecia banci coada

Guvernul de la Atena se pregateste sa nationalizeze o parte din depozitele peste 8.000 de euro. Astfel, autoritatile ar urma sa ia cel putin 30% din depozitele mai mari de 8.000 de euro, informeaza Financial Times. Ministrul Finantelor Varoufakis a catalogat informatiile publicate de FT drept: "zvonuri malitioase"

Intr-o postare pe Twiiter, ministrul grec al Finantelor Yanis Varoufakis a catalogat informatiile publicate de Financial Times drept "zvonuri malitioase", transmite Reuters.

Vezi și: Așa faci bani de pe urma grecilor! Iată cum trebuie să pariezi la referendumul din Grecia

Bancile grecesti pregatesc planuri de urgenta pentru o posibila nationalizare a depozitelor, pe fondul panicii create de scenariul ca tara se indreapta spre colaps financiar, au declarat vineri pentru Financial Times bancheri si oameni de afaceri familiarizati cu aceste planuri.

Planurile, care prevad o taiere de 30% a depozitelor de peste 8.000 de eruo, schiteaza un scenariu din ce in mai probabil, cel putin pentru o banca.

O recapitalizare greaca s-ar asemana cu un plan de salvare folosit de Cipru in 2013 cand fondurile clientilor au fost confiscate pentru a recapitaliza bancile, nationalizarea fiind aplicata depozitelor neasigurate de peste 100.000 de euro.

Planul ar fi implementat ca parte a recapitalizarii bancilor grecesti, urmand sa fie discutat cu creditorii internationali- Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana. 

"(Taierea - n.red.) s-ar face in contextul unei restructurari generale a sectorului bancar dupa ce Grecia se intoarce in cadrul programului de bailout", a declarat o sursa. "Nu e ceva ce se va intampla imediat".

Oficialii din zona euro au declarat ca nu s-a luat pana acum o decizie cu privire la o lichidare a vreunei banci grecesti sau la initierea unei taieri a depozitelor, un proces care ar incepe dupa ce BCE ar declara bancile insolvente sau ar cere inapoierea imprumuturilor de urgenta.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.