Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cardinal influent la Vatican acuză Guvernul israelian de 'carnagiu' în Fâșia Gaza și primește replica ambasadei

Facebook
israel gaza palestina

Tensiunea dintre Guvernul israelian și Sfântul Scaun a crescut după ce cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Papei Francisc, a acuzat Israelul pentru "carnagiul" care are loc în Gaza, scrie Correre della Sera, citat de Rador Radio România.

Șeful Diplomației Vaticanului a intervenit la un eveniment la care era prezent și ministrul de externe italian Antonio Tajani, care a definit reacția Israelului drept "disproporționată". Cardinalul a fost de acord: "Este o voce generală, că nu putem continua așa și trebuie să găsim alte modalități de a rezolva problema din Gaza, problema Palestinei".

Cardinalul a amintit ceea ce "Sfântul Scaun a spus încă de la început", pe puncte: "Pe de o parte, o condamnare clară și fără rezerve a ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, și o repet aici; o condamnare clară și fără rezerve a oricărui tip de antisemitism, și o repet aici. Dar, în același timp, și o cerere ca dreptul Israelului la apărare, care a fost invocat pentru a justifica această operațiune, să fie proporțional. Și cu siguranță, cu 30.000 de morți, nu este".

Apoi, a concluzionat: "Cred că suntem cu toții revoltați de ceea ce se întâmplă, de acest carnagiu, dar trebuie să avem curajul să mergem înainte și să nu ne pierdem speranța".

Reacția Israelului

"A judeca legitimitatea unui război fără a lua în considerare toate circumstanțele duce la concluzii eronate", a reacționat ambasada Israelului la Vatican. "Orice observator obiectiv nu poate să nu ajungă la concluzia că responsabilitatea pentru moartea și distrugerea din Gaza revine Hamas și numai Hamas"

Ambasada Israelului răspunde că "Gaza a fost transformată de Hamas în cea mai mare bază teroristă văzută vreodată" și "o mare parte" a proiectului a fost "susținut activ de populația civilă locală", atât de mult încât "au participat și civilii din Gaza" la "crimele de război" din 7 octombrie.

Operațiunile armatei se desfășoară "în deplină conformitate cu dreptul internațional" și "pentru fiecare militant din Hamas ucis, trei civili și-au pierdut viața", în timp ce "în operațiunile NATO sau ale forțelor occidentale din Siria, Irak sau Afganistan" proporția a fost "9 sau 10 civili pentru fiecare terorist".

Pe scurt, "nu este suficient să condamnați masacrul genocid din 7 octombrie și, apoi, să arătați cu degetul spre Israel".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.