Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul contractelor IT de la Ministerul Justiției: denunțătorul scapă basma curată din nou/ DOC

Scandalurile din justiție se țin lanț, iar unul din punctele negre care apar în mod repetat este cel al modului în care denunțătorii, direct implicați în acte de corupție, scapă nepedepsiți, ba chiar rămân și cu banii dobândiți ilegal.

Vezi și: Răsturnare de situație în dosarul șefei AEP: o răzbunare din dragoste, dar şi politică

O nouă situație de acest gen apare în dosarul contractelor IT de la Ministerul Justiției care poate cunoaște o răstunare spectaculoasă dacă se dovedește că în joc nu a fost vorba doar de mită, ci și de promisiunea unei funcții. În fapt, ciuca bătăii a ajuns să fie inculpatul Krech Ion care a recunoscut că a i-a remis intermediarului Mihail Popazov, anterior anunțării licitației pentru proiectul de e-learning din Ministerul Justiției, un stick cu proiectul tehnic respectiv, sperând la instalarea definitivă pe postul de director Direcție IT în minister, funcție pe care o ocupa doar ca delegat. Cel mai bine s-a scos, și de această dată, ca și în alte dosare, intermediarul Mihail Popazov, care a devenit martor denunțător și care, ca și în cazurile celebre ale lui Gabi Marin și Claudiu Florică, are toate șansele să scape basma curată, deși el era la originea întregului lanț de intervenții.

Că Popazov era intermediarul clasic o dovedește faptul că același sistem de influențare anchetat pe relația cu ministerul a companiei Siveco a avut loc, tot cu implicarea lui Krech Ion, și în cazul companiei Romsys, unde martor denunțător este un alt intermediar celebru de acum Berdilă Horațiu Bruno. În afară de Popazov, în dosarul cu pricina mai este implicat Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în MJ, dar și Alina Bica. Cu promisiunea acestora trei, Krech a crezut că va fi ajutat la instalarea definitivă pe funcție, lucru care însă ”nu s-a întâmplat niciodată”, după cum recunoaște acesta în declarația sa pentru procurori. Pe de altă parte, surse din minister spun că Siveco s-a achitat de toate obligațiile din contract, ba chiar a lucrat și în plus. Deci singurul beneficiar rămâne, ca și în alte cazuri similare, intermediarul denunțător care rămâne și cu banii, și cu recunoștința procurorilor.

Câteva file din dosar, pe care le prezentăm mai jos, arată un modus operandi clasic al intermediarului Popazov, după cum rezultă din declarațiile lui Krech Ion:

VEZI AICI DOCUMENTUL ORIGINAL

”Într-adevăr, eu i-am remis lui Popazov Mihail, anterior datei anunțării licitației pentru proiectul e-learning al Ministerului de Justiție, un stick cu proiectul tehnic respectiv. Remiterea stick-ului s-a făcut la o terasă din mun. București, în cadrul unei întâlniri private.

Eu am remis acest stick cu respectivul proiect către Popazov Mihail pentru a-i da posibilitatea să se orienteze către producătorii de echipamente hard, anterior anunțării licitației pentru respectivul proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile și al cărui manager am devenit după organizarea licitației, fiind președintele comisiei de licitație.

După remiterea stick-ului în condițiile arătate către Popazov Mihail, tot în cadrul unor întâlniri private avute cu acesta, mi-a adus la cunoștință că ar dori să participe la licitația organizată de instituția din care făceam parte pentru câștigarea proiectului e-learning într-o asociere cu SC SIVECO ROMÂNIA, discuție purtată anterior organizării licitației pentru respectivul proiect.

Nu aveam voie să înmânez lui Popazov Mihail, așa cum am relatat în cadrul acestei declarații, stick-ul conținând specificațiile tehnice ale proiectului de e-learning, anterior datei organizării licitației oficiale, încâlcându-mi obligațiile de serviciu în calitatea mea de director al Direcției IT din cadrul Ministerului de Justiție.

Eu am încălcat totuși aceste obligații de serviciu privind confidențialitatea proiectului în speranța că Popazov Mihail mă va ajuta concret, în viitor, să fiu titular al postului de director al Direcției IT din cadrul Ministerului de Justiție și nu doar delegat, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată”, se arată în declarația dată de Krech în fața procurorilor.

Va fi acest caz un nou exemplu al felului în care intermediarii scapă neatinși de justiție, punându-se la adăpost prin turnarea tuturor celorlalți pe care tot ei i-au atras în joc?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.