Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta, ATAC DUR la adresa Guvernului: 'Unde nu-i cap, vai de picioare'

www.agerpres.ro
bani, lei, bancnote

Decizia luată de Guvern privind trecerea asigurărilor sociale în sarcina angajatului nu a fost primită cu braţele deschise de toţi politicienii, printre critici regăsindu-se şi un fost ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta. Ioana Petrescu susţine că măsura va poate duce la reducerea salariului net şi susţine că şi Ministrul Muncii a confirmat informaţia. Cu toate acestea, Lia Olguţa Vasilescu a respins vehement afirmaţia recent, pe pagina sa de Facebook.

"Explic de mai multe luni ca trecerea asigurarilor sociale exclusiv in sarcina angajatului si cresterea poverii fiscale pentru angajat de la 16,5% la 35% poate duce la reducerea salariului net. Acum confirma si Ministrul Muncii acest lucru.
In privat, angajatorul poate sa schimbe contractele pentru a creste salariul brut astfel incat salariul net sa ramana la fel dupa cresterea asigurarilor sociale platite de angajat de la 16,5% la 35%. Dar poate la fel de bine sa pastreze castigul din eliminarea asigurarilor sociale la angajator pentru sine. In ce conditii o va modifica contractele in beneficiul angajatului? Doar daca puterea de negociere a angajatului este mai mare decat cea a angajatorului. Este angajatul printre putinii specialisti pe piata si angajatorul nu vrea sa il piarda? Atunci, angajatorul va modifica contractul in urma modificarilor fiscale si salariul net al angajatului nu va avea de suferit, pentru ca angajatorul nu vrea sa piarda un angajat bun. Mai sunt persoane pe piata muncii cu abilitati si cunostiinte similare cu cele ale angajatului? Atunci, puterea de negociere a angajatului va fi mica si angajatorul nu va modifica salariul brut si salariul net al angajatului va scadea ca urmare a modificarilor fiscale. Angajatii cu salariul minim sunt printre cei mai vulnerabili sa li se diminueze salariul net. Ei au de regula, putina putere de negociere in relatia cu angajatorul pentru ca sunt usor de inlocuit cu alte persoane cu abilitati similare de pe piata muncii. Deci, cand se vor trece asigurarile sociale la angajat, cei cu salariu minim brut de 1450 lei nu vor mai primi 1065 lei net cum primesc acum, ci mai putin. Aceastea sunt masuri de stanga? Nu pot sa zic decat un singur lucru despre PSD-ul de azi: cand nu-i cap, vai de picioare!", scrie Ioana Petrescu pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Românii ies din nou în STRADĂ. Ce-i transmit manifestanţii PREMIERULUI .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.