Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii europeni de Externe analizează relaţiile tensionate cu Turcia

Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene se întâlnesc luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre relaţiile cu Turcia, după ce blocul comunitar a condamnat ferm măsurile de represiune luate de guvernul de la Ankara care vizează mass-media şi opoziţia din Turcia după tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, relatează DPA.

Discuţiile miniştrilor europeni au loc după luni de tensiuni în creştere între Ankara şi Bruxelles ca urmare a măsurilor luate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan după puciul eşuat din 15 iulie, între care mii de reţineri şi de concedieri în rândul armatei şi a funcţionarilor publici în cadrul stării de urgenţă.

Victor Ponta, reacție după victoria lui Igor Dodon în Republica Moldova

Uniunea Europeană a lansat un avertisment puternic săptămâna trecută Turciei în legătură cu încălcări ale statului de drept şi ale drepturilor fundamentale, fiind de asemenea pusă sub semnul întrebării dorinţa Ankarei de a se alătura blocului comunitar.

Potrivit unor surse europene, la summitul de luni de la Bruxelles nu este prevăzută o dezbatere privind suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Majoritatea guvernelor europene au fost până acum în favoarea menţinerii dialogului politic cu Ankara.

Turcia este candidat la aderarea la UE din 1999, însă progresele au fost foarte lente. Procesul de aderare a primit un nou impuls după încheierea în luna martie anul acesta a unui acord între Ankara şi UE care prevede stăvilirea de către Turcia a fluxului migrator, în schimbul unui ajutor financiar iniţial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize şi deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE.

Cea mai spectaculoasa Luna Plina din ultimii 70 de ani/ VIDEO

Cu toate acestea, Ankara a ameninţat că nu va mai respecta acordul după ce oficiali europeni au afirmat că vizele nu vor fi ridicate dacă Turcia nu reuşeşte să întrunească criteriile cerute, între care amendamente la legea antiteroristă.

Miniştrii europeni urmează de asemenea să discute luni despre o mai mare cooperare în domeniul apărării, precum şi despre modalităţile de a lucra mai strâns cu NATO, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.