Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă centrală nucleară în Marea Britanie

UK Marea Britanie

Guvernul britanic şi-a dat joi acordul pentru construirea unei noi centralei nucleare de la Hinkley Point, un proiect controversat de 18 miliarde lire sterline (24 miliarde de dolari) care va fi realizat de grupul francez EDF cu sprijinul unei companii chineze, informează AFP şi Reuters, conform agerpres.ro

"După ce am revizuit cu atenţie propunerea pentru Hinkley Point C, vom introduce o serie de măsuri care vor creşte securitatea şi vor asigura că Hinkley nu va putea schimba proprietarul fără acordul Guvernului", a declarat ministrul britanic pentru Afaceri, Greg Clark.

Secretul a fost dezvăluit: Ce salariu ar avea în realitate Andreea Esca


Fostul premier conservator David Cameron şi-a dat acordul de principiu pentru acest proiect încă din luna octombrie 2013 iar grupul francez EDF a luat decizia finală de investiţii în luna iulie a acestui an. Însă Theresa May, care i-a succedat în funcţie lui David Cameron, a creat o surpriză când a anunţat că are nevoie de o perioadă suplimentară de timp pentru a analiza acest proiect. 

Într-un comunicat de presă difuzat joi, Guvernul condus de Theresa May a informat că a decis să aprobe proiectul Hinkley Point C adăugând însă că Marea Britanie va avea un control mai mare asupra acordurilor viitoare care implică state străine care cumpără participaţii la "infrastructura vitală".

Președintele UNJR: Șefii Parchetelor sunt numiți POLITIC


Proiectul Hinkley Point C prevede construirea a două noi reactoare nucleare EPR în zona de sud-vest a Angliei. Responsabil de proiect va fi grupul francez de electricitate EDF, controlat de statul francez, care va finanţa două treimi din proiect în timp ce partenerul chinez, grupul de stat CGN, va finanţa restul. Aceasta va fi prima centrală nucleară construită în Marea Britanie în ultimii 20 de ani, iar noile reactoare vor furniza 7% din necesarul de electricitate al ţării, la un preţ garantat de autorităţile publice. 

Criticii proiectului sunt nemulţumiţi şi de preţul prea mare al proiectului, care potrivit lor a fost fixat înainte de scăderea cotaţiei petrolului. În comunicatul oficial, se precizează că preţul plătit de Guvernul britanic pentru energia produsă la Hinkley Point nu s-a modificat. 

În 2015, energia electrică generată în Marea Britanie a provenit în proporţie de 30% de la centralele pe bază de gaz, 30% de la termocentralele pe bază de cărbune, 19% de la reactoarele nucleare şi 19% de la instalaţiile regenerabile. Însă din cele opt centrale nucleare care mai funcţionează în Marea Britanie, doar una va mai continua să funcţioneze după 2030 iar cele mai poluante termocentralele pe cărbune vor fi închise şi ele. În consecinţă, autorităţile britanice trebuie să găsească noi surse de electricitate, respectând în acelaşi timp obiectivul de reducere cu 57% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, ca urmare a acordului internaţional convenit în luna decembrie la summitul COP21 de la Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.