Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din Moldova față de aderarea Transnistriei la Federația Rusă

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova și candidat la funcția de președinte al țării, Iurie Leancă, condamnă decretul de aderare a Transnistriei la Federația Rusă, semnat astăzi de Evgheni Șevciuc, liderul de la Tiraspol.

Vezi și: ALERTĂ - Transnistria și-a declarat independența față de Moldova și alipirea la Rusia

Leancă susține că agest gest iresponsabil nu face decât să înrăutățească și mai mult relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, acuzându-l pe liderul separatist de crearea a unei noi crize în zonă.

„Șevciuc înrăutățește și mai mult relațiile dintre Chișinău și Tiraspol și merge împotriva principiilor agreate. Condamn ferm acest gest iresponsabil și fac apel la rațiune și responsabilitate. Șevciuc creează conștient o nouă criză în problema transnistreană.”

Nu în ultimul rând, candidatul la președinție al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), face un apel către partenerii internaționali din formatul de negociere 5+2, să ceară anularea decretului semnat de Șevciuc.

Formatul 5+2 în problema transnistreană include prezența la negocieri a reprezentanților părților, R. Moldova și Transnistria, a mediatorilor, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Federația Rusă și Ucraina, precum și a reprezentanților SUA și UE, în calitate de observatori. Acest format de negociere fusese abandonat în ultimii doi ani, el reunindu-se pentru prima dată în acest răstimp la începutul lunii iunie, la Berlin.

Citiți și: ALERTĂ: Transnistria și-a declarat independența față de Moldova și alipirea la Rusia

Decretul de aderare a Transnistriei la Federația Rusă prevede punerea în aplicare a referendumului din urmă cu 10 ani organizat în Transnistria, în urma căruia majoritatea covârșitoare a locuitorilor provinciei separatiste au votat pentru independența regiunii și aderarea la Federația Rusă.

Mai mulți specialiști, printre care și directorul executiv al asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, susține că inițiativa lui Șevciuc este una populistă, în condițiile în care, în luna decembrie, în Transnistria vor avea loc așa-zise alegeri prezidențiale, prin această inițiativă liderul de la Tiraspol încercând astfel să strângă capital electoral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.