Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie strategică pentru Statul Islamic

ISIS

ruparea jihadistă Statul Islamic controlează în totalitate oraşul antic Palmira, în deşertul sirian, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit Reuters, combatanţii SI controlează baza militară aeriană din oraş şi sediul serviciilor de informaţii. De la izbucnirea luptelor, miercuri, au fost ucişi cel puţin 100 de luptători proguvernamentali.

"SI controlează cvasi-totalitatea Palmirei", anunţă miercuri seară directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane, care a vorbit despre o "retragere masivă a forţelor regimului din toate sectoarele". Acesta a precizat însă că jihadiştii nu au intrat încă în închisoare (est) şi nici în sediul serviciilor militare de informaţii (vest) unde se află un mare număr de soldaţi.

Un militant din Palmira, Mohamed Hassan al-Homsi, a declarat pentru AFP că aviaţia a lansat raiduri asupra SI după ce jihadiştii au preluat controlul asupra oraşului.

Valoarea istorică a acestei oaze aflată la circa 240 km nord-est de Damasc este inestimabilă, deoarece adăposteşte ruinele monumentale ale unui mare oraş care a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice. Arhitectură să uneşte tehnici greco-române cu tradiţii locale şi este influenţată de perşi, potrivit UNESCO.

Oraşul are o importantă strategică pentru ŞI deoarece deschide drumul spre marele deşert sirian, care se învecinează cu provincia Al-Anbar din Irak, scrie HotNews.ro.

O cucerire totală a Al-Anbar ar permite ŞI să-şi întărească prezenţa la graniţa Bagdadului, a Arabiei Saudite şi a Iordaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.