Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință în SCANDALUL MOMENTULUI - Viorica Dăncilă și Tudorel Toader, față în față

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader este așteptat să îi prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineața, o analiză cu privire la recursul compensatoriu și efectele sale, dar și propunerile legislative pe care le are. Toader a anunțat întâlnirea cu Dăncilă într-o declarație de presă.

"Vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracțional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP, vom analiza cauzalitatea, structura, consecințele faptelor comise de către beneficiarii legii. Luni (21 ianuarie, n.r.) vom avea o întrevedere cu doamna premier, îi voi prezenta rezultatele, propunerile legislative care pot fi luate", a declarat Tudorel Toader, într-o declarație de presă susținută, miercuri, la Ministerul Justiției, scrie Mediafax.

Tot atunci, Toader a subliniat că fenomenul infracțional este mai scăzut decât în anii anteriori, însă spusele sale au fost contrazise de procurorul general Augustin Lazăr, care a precizat că trebuia făcut un studiu de impact privind recursul compensatoriu în urmă cu 2 ani și că se observă un grad de agresivitate la care au contribuit cei care au fost eliberați, parchetele fiind în situația de a depune din nou eforturi pentru a-i prinde.

În același context, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului României o analiză urgentă și soluții legate de recursul compensatoriu, susținând că nimeni nu trebuie să se teamă și siguranța cetățeanului român nu este negociabilă.

Reacțiile vin după ce mai multe cazuri de violență înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieșite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu. Câțiva protestatari și-au manifestat de nemulțumirea față de lege, manifestând cu vopsea roșie, pe scările Ministerului Justiției.

Citește și: Klaus Iohannis UIMEȘTE după discuția cu Jean - Claude Juncker - Șeful statului mizează pe competența Guvernului Dăncilă

Printre cazurile de recidiviști se află cel de la Galați, unde o persoană în vârstă a fost bătută și jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaș, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuțit de către 3 agresori, unul dintre ei ieșind mai devreme de după gratii în baza aceluiași recurs.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.