Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șerban Nicolae s-a dezlănțuit la adresa lui Klaus Iohannis: 'Mi-e greu să înțeleg dacă apreciază şi activitatea DNA de tip procuror Negulescu'

www.radu-tudor.ro
Șerban Nicolae

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a declarat joi, la Peştera, judeţul Dâmboviţa, referindu-se la reacţiile preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu legile justiţiei şi la informaţiile din spaţiul public privind DNA, că preşedintele are reacţii care "nu dau neapărat o linie de coerenţă".

''Preşedintele Iohannis are reacţii care nu dau neapărat o linie de coerenţă. Se pronunţă, prin declaraţii, pe chestiuni foarte strict limitate şi face comentarii generale pe alte teme. În ceea ce priveşte DNA, a spus că are încredere în DNA, că apreciază întreaga activitate a DNA, dar a făcut-o într-un cadru, să spun aşa, oarecum fixat, la bilanţ. Mi-e greu să înţeleg dacă apreciază întreaga activitate a DNA, inclusiv a acelor situaţii relevate în special de mass media cu unitatea de la Ploieşti, cu ce s-a întâmplat la Braşov, ce s-a întâmplat la Cluj, Constanţa, prin alte părţi, inclusiv la structura centrală şi mi-e greu să înţeleg dacă preşedintele Iohannis apreciază şi activitatea DNA de tip procuror Negulescu şi dacă apreciază toate acele decizii date de instanţe în ultima vreme, cu achitări numeroase, cu achitări de tipul fapta nu există'', a spus Şerban Nicolae.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu îl 'DISTRUGE' pe Sebastian Ghiţă: 'Fă Ghiţă, este greţos ca un bărbat să ceară înapoi cadoul pe care i l-a făcut unei femei'

Acesta s-a referit şi la afirmaţiile lui Iohannis privind legile justiţiei.

''În ceea ce priveşte legile justiţiei, preşedintele Iohannis s-a pronunţat sceptic şi manifestând îngrijorare, dar în aceiaşi termeni generali pe care i-am văzut şi la preşedintele Comisiei Europene, Juncker, şi la prim-vicepreşedintele Timmermans, fără a putea arăta în mod concret cu ce anume ar putea fi afectată justiţia românească în ceea ce priveşte independenţa, imparţialitatea, în ceea ce priveşte funcţionarea după lege a actului de justiţie'', a afirmat Şerban Nicolae.

Parlamentarul social-democrat s-a referit şi la scoaterea preşedintelui din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, susţinând că e "un lucru bun".

''Am urmărit şi acea critică potrivit căreia majoritatea parlamentarilor l-au scos pe preşedinte din procedura de numire a şefilor din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu cred că am făcut un lucru bun. Preşedintele României este un om politic, în toate ipotezele şi cu toate atribuţiile sale constituţionale se manifestă politic, nu văd de ce, dincolo de atributul de a numi ca act de solemnitate judecătorii şi procurorii în funcţia de judecători şi procurori, ar trebui să numească şi în funcţiile de conducere'', a spus senatorul PSD.

El a făcut o paralelă cu modul în care s-a derulat această procedură în mandatul lui Traian Băsescu.

''Am avut o măsură foarte clară la Traian Băsescu, nu ezita nicio secundă să amintească celor numiţi în funcţie de el prin decret că este cel care i-a numit şi că, în consecinţă, ar exista o legătură de interes între ceea ce au de făcut aceşti oameni şi interesul celui care i-a numit. Nu e vorba numai de celebra poveste cu domnul chestor, ci şi cu doamna Kovesi, căreia îi amintea că el a pus-o procuror general; inclusiv în ceea ce priveşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...), a anunţat că a numit preşedinta Înaltei Curţi o fostă procuroare, devenită între timp judecător, Livia Stanciu, în urma unei cafele băute cu două persoane de încredere'', a susţinut Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a adăugat că nu se poate pune în lege ca procedură de numire a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie procedura cafelei cu persoane de încredere.

Citește și: Liderul senatorilor PSD acuză propaganda pe tema justiţiei: 'Se vorbeşte doar de lupta anticorupţie'

''Bănuiesc că nici preşedintele Iohannis nu ne va cere acest lucru într-o eventuală cerere de reexaminare. M-aş bucura să fie ceva mai reţinut şi să aştepte forma finală, astfel încât să respectăm rolul constituţional al fiecărei instituţii: Parlamentul să legifereze, preşedintele să promulge legea, având posibilitatea să ceară reexaminarea sau să sesizeze CCR'', a mai spus Şerban Nicolae, conform Agerpres.

Grupul parlamentar PSD de la Senat participă, în perioada 28-30 martie, la Peştera, în judeţul Dâmboviţa, la o întâlnire de lucru în care discută despre priorităţile legislative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.