Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii cer PEDEPSE URIAȘE, în Dosarul Colectiv: Au ars oameni cât pentru un cimitir întreg!

justitie procurori

Curtea de Apel Bucureşti a programat pentru vineri începerea dezbaterilor finale din dosarul "Colectiv" în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni pentru abuz în serviciu.

Magistraţii au stabilit ca ultimele termene din acest dosar să fie programate vineri, luni şi marţi, după care vor delibera şi pronunţa o decizie finală.

Citește și: Detaliul FIN CARE indică TEAMA ex-secretarului de stat din mega-dosarul `Baza Cutezătorii`...

Astfel, la termenul de vineri al procesului, judecătorii au ascultat pledoariile finale ale procurorilor care pun concluzii in caz.

Este vorba despre un procuror al Parchetului Capitalei și unul al Direcției Naționale Anticorupție.

Aceștia au vorbit pe rând si au explicat motivele pentru care toți inculpații din dosar, inclusiv funcționarii, trebuie condamnați sever de instanță.

Opțiunea de a nu respecta legea le-a aparținut

„Considerăm ca instanța trebuie sa dea daune morale în conformitate cu suferințele victimelor. Au suferit și vor suferi toată viata din cauza rănilor suferite în acea noapte fatidica din clubul Colectiv, din cauza inculpaților care au urmărit doar profitul.

Aplicați pedepse maxime pentru inculpați. Considerăm că nu exista motive, pentru aplicarea unor pedepse mai mici

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Administratorii și-au asumat schimbarea destinației spațiului. Opțiunea de a încălca legea aparține exclusiv patronilor și artificierilor.

Isu au impus interdicții pur formale iar administratorii au creat o apărata a respectării normelor PSI.

Tragedia putea fi evitată dacă s-ar fi urmărit o minima protecție contra incendiilor la organizarea concertului GTG, cu minime măsuri de precauție.

Riscul de producere a unui accident de muncă este de 50% atunci acel accident de munca se va petrece sigur în decurs de un an (250 de zile lucrătoare)

Daca șansele de a fi călcat de masina este infim, dacă treci suficient de multe străzi prin locuri interzise accidentul se va întâmpla în mod sigur, e o chestiune de timp.

În prezenta cauza niciuna dintre victime nu putea evita producerea tragediei, ci doar administratorii clubului. Ei puteau cere pompierilor sa ii ajute la respectarea normelor PSI”, a spus instanței magistratul de la Parchetul Capitalei.

LA rândul său procurorul DNA a cerut același lucru pentru funcționarii trimiși în judecată și a oferit un argument greu de digerat.

„Dacă acceptăm pedepse mici acceptăm implicit și că ( fenomenul ) corupției a alterat ordinea socială, deoarece ...au ars oameni și nu vorbim de doi, trei, ci de un cimitir întreg”, a explicat magistratul anticorupție.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani - `O vedeam pe doamna Udrea..

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.