Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Bătaie' pe instrumentarea de dosare penale: Ce mare instituție vrea să dea o mână de ajutor Poliției Române

Inquam Photos / Octav Ganea
dosare

Jandarmeria Română vrea ca infracțiunile pe care le constată și care se pot transforma în dosare penale să fie instrumentate de ofițeri special desemnați, care să poată merge cu actele la un procuror. Reprezentanții Jandarmeriei declară că că spețele la care sunt martori vor fi mult mai repede rezolvate, astfel polițiștii vor avea de câștigat, în sensul în care nu se vor mai încărca cu dosarele jandarmilor.

Citește și: Acuzații la adresa Cameliei Bogdan: Cum și-a făcut singură PR în presa străină

Colonel Sebastian Cucoș, noul șef al Jandarmeriei Române a vorbit dpentru Libertatea despre posibilitatea ca ofițeri din subordine să poată întocmi acte de urmărire penală, așa cum se întâmplă în cazul polițiștilor. "(…) Vă dau câteva exemple. Cu ocazia unor manifestări există turbulenți. La momentul în care noi reținem acești turbulenți procesul se desfășoară de maniera următoare. Se stabilește identitatea, se stabilesc condițiile. Până decidem dacă avem de-a face cu cu o infracțiune sau o contravenție. Tot ceea ce s-a făcut, se face transferul către colegii de la poliție, care reiau acest proces. De identificare, de… Ceea ce face ca tot acest act să fie mai lung decât e necesar. Pe partea cealaltă, și colegii din Poliția Română sunt destul de aglomerați cu dosarele lor, cu lucrările pe care le au, ei neparticipând direct și neluând contact direct cu infracțiunea care s-a săvârșit”, a declarat colonelul Sebastian Cucoș.

Citește și: Un consultant politic dezvăluie de ce 'nu se mai împiedică' Dragnea de Ambasada SUA: 'E prea multă minciună, sunt prea multe interese'

Pe de altă parte, au existat în ultimul timp ”binevoitori” care au criticat intențiile șefilor din Jandarmeria Română. ”Multă lume și-a imaginat că toată Jandarmeria face poliție judiciară. Fals! Doar câțiva ofițeri, anume desemnați, cu pregătire în domeniu, cu avizele necesare de la Parchet, pot să desfășoare asemnea activități. La fel s-a vehiculat ideea că militarizăm actul de justiție, într-o formă sau alta. Țin să vă spun că 68 la sută din teritoriu și 61 la sută din populație este gestionat de sistemul acesta dualist, Jandarmerie-Poliție. Și avem democrații consacrate, cum e Spania, cum e Portugalia, Italia, Franța. Adică nu discutăm despre niște concepte noi. Ele sunt stabilite și funcționează în țarile europene. Noi avem de-a face cu o aliniere la ceea ce înseamnă atribuțiile pe care le îndeplinește Jandarmeria Română. Există atribuții de poliție judiciară în toate statele Uniunii Europene. Nu facem decât să ne aliniem și noi la acest standard”, a completat ofițerul care are la activ patru misiuni internaționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.