Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

11 persoane, trimise în judecată pentru spălare de bani

justitie drept

Unsprezece persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, sub acuzaţia de înşelăciune, desfăşurare de activităţi neautorizate pe piaţa de capital şi spălare de bani. 

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Răzvan Alin Sdrobiş, Bogdana Marius Dahore, Emanuel Cioară, Jan Daniel Moraru, Vladimir Mihail Dima, Florin Valentin Tănăsescu, George Valentin Vlad, Robert Ionuţ Stan, Grigore Constantin, Octavian Andrei Ionuş, Daniel Bogdan Andrei, pentru instigare la înşelăciune, înşelăciune, instigare la desfăşurarea de activităţi neautorizate pe piaţa de capital, desfăşurare de activităţi neautorizate pe piaţa de capital şi spălarea banilor.

ULTIMĂ ORĂ - Sesizarea lui Victor Ciorbea a ajuns la CCR. Va putea să fie Dragnea prim-ministru?


Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori, în perioada 2013 - 2015, inculpaţii, prezentându-se sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi ai societăţii de servicii de investiţii financiare Y.T.FX, înregistrată în Republica Mauritius, dar care nu este autorizată să presteze servicii de investiţii financiare în România, folosindu-se în mod fraudulos de platforma de tranzacţionare online Y.T.FX, ar fi determinat mai multe persoane vătămate, cărora le-ar fi creat convingerea că investesc în mod real, să depună sau să transfere sume consistente de bani în conturile bancare deţinute sau controlate de inculpaţi, cu scopul de a fi investiţi/folosiţi la operaţiuni pe piaţa de capital, care în realitate nu aveau loc, sumele de bani fiind însuşite de către aceştia. 

Operaţiunile pe piaţa de capital, spun procurorii, erau doar o legendă falsă, creată cu scopul de a determina persoanele vătămate să depună sau să transfere banii, sens în care acestea primeau prin telefon instrucţiuni pentru a realiza operaţiuni cu instrumente financiare, după ce le erau deschise conturi pe platforma de tranzacţionare www.youtradefx.com. 

"Pe baza instrucţiunilor primite, persoanele vătămate intrau pe contul de tranzacţionare şi realizau operaţiunile indicate, cu consecinţa pierderii sumelor de bani depuse sau transferate în anumite conturi bancare, de unde banii erau transferaţi imediat către conturi bancare din străinătate, nefiind niciodată folosiţi efectiv la efectuarea de plăţi către eventuali parteneri contractuali", se precizează în comunicat. 

Anchetatorii spun că aceştia ar fi structurat activitatea infracţională pe două paliere - activitatea de ''call center'' şi cea de ''brokeraj''. 

"Persoanele care desfăşurau activitatea de 'call center' erau angajate cu contract individual de muncă la societăţile R.G.I. SRL (fostă YT G. M.), AS I. SRL (a cărei denumire reală este S. T. SRL), R.P.S. SRL, T. O. I. SRL, S. M. SRL şi E. S. T. (E.S.G. S. T. SRL), societăţi administrate sau controlate de unii dintre inculpaţi", se mai arată în comunicat. 

Activitatea de "call center", susţin procurorii, consta în apelarea insistentă şi repetată a unor posibili clienţi - potenţiale victime, pentru a-i determina să investească sume de bani în piaţa de capital. Clienţii ar fi fost ademeniţi cu iluzia unor câştiguri rapide, însă, în realitate, banii nu erau investiţi niciodată în piaţa de capital, fiind depuşi de către persoanele vătămate (la îndrumarea făptuitorilor) direct în conturile unor entităţi juridice nerezidente, de unde, mai departe, aceştia erau transferaţi către alte conturi bancare din Bulgaria, Cipru şi Israel, menţionează sursa citată. 

"Persoanele implicate în activitatea de 'call center' erau instruite să reproducă anumiţi termeni specifici pieţei de capital în discuţiile iniţiale pe care le au cu potenţialii clienţi, termeni pe care aceşti angajaţi nu îi stăpâneau în realitate, scopul fiind de a determina persoanele să accepte colaborarea. După ce persoanele vătămate acceptau să investească, acestora li se prezentau alte persoane din cadrul aceluiaşi grup, care îşi declinau calitatea ilegală de 'broker' (pentru a-i convinge astfel pe clienţi că au în faţă adevăraţi profesionişti), deşi aceştia nu au pregătire specifică sau drept conferit de instituţiile de profil din România, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru a activa pe acest domeniu de piaţă", potrivit Parchetului. 

Pe de altă parte, spun anchetatorii, activitatea de ''brokeraj'' consta în preluarea şi transmiterea ordinelor privind unul sau mai multe instrumente financiare, precum şi consultanţa pentru investiţii. În acest sens, brokerul îl ajuta pe client să-şi deschidă un cont pe platforma de tranzacţionare www.youtradefx.com, după care îl îndruma în activitatea de investiţii, spunându-i când să investească şi în ce să investească, operaţiunile fiind doar aparente. 

PCAB mai arată că până la finalizarea urmăririi penale au fost identificate 27 de persoane vătămate, prejudiciul total reţinut fiind de 513.845 euro, 77.163 dolari şi 1.209.917 lei. 

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.