Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

12 copii şi părinţii acestora din comunitatea Copiii Soarelui, căutaţi de autorităţi

ebihoreanul.ro
cautari disparut politie
Solicitarea survine în contextul în care liderul comunităţii, un bărbat de 59 de ani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, săptămâna trecută, fiind acuzat de viol, şantaj, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

"În prezent, DGASPC Hunedoara a solicitat IPJ Hunedoara să dispună măsurile necesare pentru găsirea minorilor şi a aparţinătorilor în vederea clarificării aspectelor legate de posibile încălcări ale drepturilor fundamentale reglementate de Constituţia României, respectiv dreptul la învăţătură (art. 32) şi dreptul la ocrotirea sănătăţii (art. 34). DGASPC Hunedoara îşi exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu organele de anchetă în limita atribuţiilor stabilite prin legislaţia în vigoare", se menţionează într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, remis luni AGERPRES.

Reprezentanţii DGASPC Hunedoara, instituţie subordonată CJ Hunedoara, precizează că în cadrul unei acţiuni a poliţiştilor, ce a avut loc pe 24 mai, doi psihologi şi un asistent social au însoţit organele de cercetare penală la percheziţiile efectuate în satul Dumbrava de Sus, la membrii comunităţii "Copiii Soarelui".

În cadrul acestei acţiuni au fost identificaţi 12 copii, cu vârste cuprinse între 4 luni şi 12 ani, care erau însoţiţi de ambii părinţi sau doar de mamă, minorii fiind identificaţi de către organele de cercetare penală în baza certificatelor de naştere.

Copiii erau dezvoltaţi fizic potrivit vârstei, nu prezentau forme de abuz fizic, însă nu aveau un medic de familie, în caz de boală aceştia fiind trataţi cu produse naturiste. De asemenea, copiii nu urmau o formă de învăţământ de stat din România, părinţii susţinând că minorii ar fi înscrişi la cursuri la o şcoală din Statele Unite ale Americii, aspect verificat în prezent de către DGASPC Hunedoara.

"Facem precizarea că prezenţa reprezentanţilor DGASPC Hunedoara la acţiunea din data de 24 mai 2022 a avut ca scop evaluarea minorilor prezenţi în comunitate şi respectarea drepturilor acestora (...) Având în vedere contextul juridic, reprezentanţii DGASPC Hunedoara au apreciat că, potrivit legislaţiei în vigoare, la data respectivă nu existau motive legale pentru ca minorii să fie preluaţi în vederea instituirii de măsuri speciale de protecţie", se arată în comunicat.

Trei zile mai târziu, pe 27 mai, când reprezentanţii DGASPC au fost solicitaţi de procurori să se deplaseze, din nou, în satul Dumbrava de Sus, copiii şi mamele acestora din comunitatea "Copiii Soarelui" nu au mai fost găsiţi acolo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.