Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1.200 de poliţişti militari au declanşat o mega-operaţiune de 'recucerire' a favelelor din Rio de Janeiro de sub controlul narcotraficanţilor

cunoastelumea.ro
Statuie Cristos Rio de Janeiro

Un dispozitiv de 1.200 de poliţişti militari a declanşat miercuri o mega-operaţiune de 'recucerire' a favelelor din Rio de Janeiro controlate de bande de traficanţi de droguri, relatează AFP.

Operaţiunea a început în favela Jacarezinho, unde trăiesc 40.000 de locuitori, în nordul metropolei braziliene, aproape de aeroportul internaţional.

Alegerea cartierului nu a fost întâmplătoare: în luna mai, un raid al poliţiei în Jacarezinho a făcut 28 de morţi, iar ONU a cerut o 'anchetă imparţială' cu privire la acuzaţiile de execuţii sumare. Doi poliţişti care au luat parte la raid au fost inculpaţi în octombrie pentru omor.

'Guvernul statului Rio a început recucerirea teritoriului favelei Jacarezinho', a comunicat poliţia militară din Rio pe Twitter.

Potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului, străzile din Jacarezinho erau aproape pustii miercuri, iar majoritatea magazinelor erau închise, în timp ce grupuri de poliţişti în uniforme de camuflaj sau negre patrulau cu puşti de asalt, pe o căldură sufocantă.

Tensiunea era palpabilă şi locuitorii favelei nu au dorit să vorbească despre operaţiunea poliţiei.

Aceasta a fost organizată în cadrul programului 'Cidade Integrada' ('Oraş integrat'), un 'mare proiect de transformare a favelelor', a explicat guvernatorul Claudio Castro, din Partidul Liberal, formaţiunea preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Intervenţii similare urmează să aibă loc în alte cartiere în lunile următoare în acest oraş cu 6,7 milioane de locuitori, dintre care aproape un sfert trăiesc în favele, cartiere sărace unde stăpâneşte crima organizată.

Pe lângă patrule de poliţie permanente, programul mai prevede proiecte sociale şi de urbanism.

Văzut însă de unii ca un simplu exerciţiu de imagine la începutul anului electoral, el este deja criticat de opoziţie, potrivit Agerpres.ro.

'Dispensarele sunt închise, vaccinarea şi testele anti-COVID sunt suspendate la Jacarezinho, unde are loc această ocupaţie militară într-un moment critic al pandemiei', a transmis pe Twitter Renata Souza, deputată a Partidului Socialism şi Libertate (PSOL).

Numeroşi specialişti în securitate critică de mulţi ani politica de combatere a traficului de droguri dusă de guvernele succesive, afirmând că ea se bazează aproape exclusiv pe înfruntarea violentă a bandelor, nu pe anchete aprofundate şi mai ţintite.

Locuitorii favelelor sunt victime ale violenţelor atât între bande şi poliţie, cât şi între bande.

Potrivit site-ului de ştiri G1, autorităţile vor să instaleze camere de recunoaştere facială la Jacarezinho, în cadrul programului 'Cidade Integrada'.

Acesta trebuie să înlocuiască Unităţile de Poliţie Pacificatoare (UPP), înfiinţate în 2008 în mandatul fostului guvernator Sergio Cabral, închis la sfârşitul lui 2016 pentru corupţie.

Cu agenţi ai poliţiei de proximitate prezenţi în permanenţă în favele, UPP au redus la început violenţele, dar situaţia s-a degradat în timp, mai ales din cauza gravei crize financiare care a afectat statul Rio de Janeiro după Jocurile Olimpice din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.