DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

126 de romi, afectaţi de incendiul din luna ianuarie, de la Miercurea Ciuc, vor mai rămâne câteva săptămâni în sala de sport

incendiu miercurea ciuc

Un număr de 126 de romi, afectaţi de incendiul din luna ianuarie, de la Miercurea Ciuc, vor mai rămâne câteva săptămâni în sala de sport a oraşului, până autorităţile vor amenaja un teren pe care să poată fi amplasate containerele în care aceştia vor locui.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat pentru AGERPRES că este vorba de infrastructură destul de complexă, de racordarea la utilităţi, cum ar fi electricitate sau apă şi este foarte greu să se lucreze în timpul iernii.

"Am făcut nişte calcule, în dialog cu Instituţia Prefectului, cu toţi cei implicaţi şi, efectiv, în timpul iernii foarte greu s-ar putea să se mobilizeze şi să se creeze spaţiu pentru containere, pentru că discutăm de infrastructură destul de complexă, efectiv nu poţi să arunci pe un teren containerele. Asta înseamnă că, timp de câteva săptămâni, împreună cu partenerii noştri din zona caritabilă, vom avea servicii constante în arena Eros. (...) Vor rămâne acolo până se va cristaliza ca să începem să punem pe picioare acea zonă, pentru că înseamnă electrificare, înseamnă aducţiuni de apă, o grămadă de lucruri", a afirmat Korodi Attila.

Citește și: Lovitură în plin pentru bugetari! Premierul Cîțu anunță dispariția unor sporuri

Acesta a precizat că în continuare se desfăşoară programele de asistenţă la sala de sport, unde se află cazate cele 126 persoane, iar copiii sunt implicaţi în diferite activităţi, urmând ca de săptămâna viitoare să meargă la şcoală.

"Sunt foarte deschişi, sunt plăcut surprins, bărbaţii sunt deschişi la a fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă, femeile se implică în menţinerea curăţeniei în Arena Eros Zsolt, ele fac efectiv acest lucru. E o viaţă de comunitate, numai că totuşi trebuie să fim acolo prezenţi permanent şi este un efort pentru toţi cei implicaţi, care ajută echipa noastră de la primărie şi partenerii noştri, pentru că fiecare zi are provocările ei, dar, din fericire, sunt într-o situaţie bună. Fiind o comunitate care a trăit în subzistenţă, trebuie să-i învăţăm să ştie să facă faţă acestei situaţii, dar sunt foarte deschişi, se lucrează bine cu ei. (...) Copiii au programe de after school şi de săptămâna viitoare vor merge la şcoală ", a spus primarul.

Korodi Attila a mai menţionat că în urmă cu câteva zile a venit la Miercurea Ciuc o echipă care coordonează la nivelul Guvernului Ungariei programele de susţinere a comunităţilor care trăiesc la limita subzistenţei şi care va pune la dispoziţie autorităţilor din Miercurea Ciuc cunoştinţele pe care le are în domeniu.

Un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins, în data de 7 ianuarie, locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate atunci în sala de sport a oraşului.

Între timp, peste o jumătate dintre cei cazaţi au revenit în comunitate, casele lor nefiind distruse de incendiu şi putând fi folosite, chiar dacă nu respectă standardele de igienă şi sunt construite ilegal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.