Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șase drone maritime de fabricație americană vor fi achiziționate de Australia pentru patrulare

drona

Australia va cheltui aproape 7 miliarde de dolari australieni (5,1 miliarde de dolari SUA) pentru o flotă de şase drone de supraveghere cu rază lungă, de fabricaţie americană, pentru întărirea patrulelor sale maritime, transmite dpa, informează Agerpres.

Guvernul de la Canberra va investi iniţial 1,4 miliarde de dolari pentru achiziţia primei drone Triton, în cooperare cu Marina Statelor Unite, a declarat marţi premierul Malcolm Turnbull.

'Securitatea frontierelor maritime ale Australiei va fi întărită semnificativ cu o altă investiţie militară majoră', a subliniat Turnbull.

Potrivit presei australiene, programul Triton va costa în total 6,9 miliarde de dolari, dintre care 364 milioane pentru instalaţiile care vor adăposti aparatele la două baze aeriene şi pentru alte costuri de mentenanţă.

Vezi și: Jim Mattis, ministrul american al apărării, începe prima sa vizită în Beijing pentru convorbiri cu privire la relațiile strategice dintre SUA și China

Dronele, produse de compania americană Northrop Grumman, nu vor fi echipate cu armament. Ele vor fi folosite pentru strângere de informaţii şi operaţiuni la mare distanţă.

Aparatele au o independenţă de zbor de 30 de ore şi pot ajunge la o înălţime 17.000 de metri, senzorii lor putând monitoriza o zonă de circa 7 milioane de km pătraţi, aproape cât suprafaţa Australiei.

'Dronele vor fi folosite pentru operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere în Oceanul Indian, Oceanul Pacific, în jos spre Antarctica, în sus spre Asia de Sud-Est şi spre Marea Chinei de Sud', a explicat ministrul responsabil cu industria apărării, Christopher Pyne, în faţa presei.

Dronele vor supraveghea mişcările navale ale altor state, precum şi ambarcaţiunile traficanţilor de persoane şi cele de pescuit ilegal în apele care înconjoară continentul australian, a precizat ministrul.

Prima dronă Triton va intra în serviciu peste cinci ani, urmând ca toate cele şase să devină operaţionale în 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.