Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

15 țări din Asia-Pacific au format cel mai mare bloc comercial din lume: SUA și UE, excluse

asia

Cincisprezece țări din zona Asia-Pacific au format cel mai mare bloc comercial din lume, ce reprezintă aproape o treime din economia globală, relatează BBC.

Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) este format din 10 țări din Asia de Sud-Est, alături de Coreea de Sud, China, Japonia, Australia și Noua Zeelandă, potrivit news.ro.

Citește și: Medicul 'erou', doar un mit? Concluziile unul fost polițist criminalist de la Giulești și Colectiv: 'A încercat să mai dreagă busuiocul, căci se simțea vinovat'

Pactul este văzut ca o prelungire a influenței Chinei în regiune.

Acordul exclude SUA, care s-a retras dintr-un acord comercial Asia-Pacific în 2017. Președintele Donald Trump a eliminat Statele Unite țara din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) la scurt timp după preluarea mandatului.

Negocierile cu privire la noul acord au început în 2012 și a fost semnat duminică, în marja unei reuniuni a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean).

RCEP nu este la fel de cuprinzător și nu reduce tarifele la fel de profund ca TPP. Dar mulți analiști consideră că dimensiunea RCEP îl face mai semnificativ.

„Componența sa include un grup mai mare de națiuni, care reflectă în special calitatea de membru al Chinei, ceea ce crește considerabil produsul intern brut total al membrilor RCEP”, spune Rajiv Biswas, economist șef Asia Pacific pentru firma de analiști IHS Markit.

Citește și: Eugen Teodorovici cere DEMISIA președintelui Klaus Iohannis: ai rămas singura constantă de la Colectiv și până acum

În timp ce China are deja o serie de acorduri comerciale bilaterale, aceasta este prima dată când a semnat un pact comercial regional multilateral.

Pentru început, liderii speră că pactul va contribui la stimularea revenirii economiei după pandemia de coronavirus.

"În condițiile globale actuale, faptul că RCEP a fost semnat după opt ani de negocieri aduce o rază de lumină și speranță în mijlocul norilor", a declarat premierul chinez Li Keqiang.

India a fost implicată în negocieri, dar a renunțat anul trecut, din cauza îngrijorărilor că tarifele mai mici ar putea afecta producătorii locali.

Semnatarii acordului au declarat că ușa a rămas deschisă pentru India.

Membrii RCEP reprezintă aproape o treime din populația lumii și 29% din produsul intern brut global.

Noul bloc de liber schimb va fi mai mare decât Acordul SUA-Mexic-Canada și cel al Uniunii Europene.

RCEP va elimina o serie de tarife la importuri în termen de 20 de ani. De asemenea, acordul include dispoziții privind proprietatea intelectuală, telecomunicațiile, serviciile financiare, comerțul electronic și serviciile profesionale.

Dar este posibil ca noile „reguli de origine” - care definesc oficial de unde provine un produs - să aibă cel mai mare impact.

Institutul Peterson pentru economie internațională estimează că acordul ar putea crește venitul național al statelor membre cu 186 miliarde de dolari anual până în 2030 și ar adăuga 0,2% la economia acestora.

Cu toate acestea, unii analiști consideră că acordul va aduce beneficii în special pentru China, Japonia și Coreea de Sud.

"Beneficiile economice ale acordului ar putea fi doar marginale pentru Asia de Sud-Est, dar există unele dinamici comerciale și tarifare interesante de urmărit pentru Asia de Nord-Est", a spus Nick Marro, Economist Intelligence Unit (EIU).

Șase națiuni din Asia și alte trei națiuni trebuie să ratifice acordul înainte ca aceasta să intre în vigoare. Marro crede că ar putea fi un proces lent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.