16 octombrie - Ziua Mondială a Pâinii

Autor: Roxana Popa, Redactor

Publicat: 16-10-2025 07:55

Article thumbnail

Sursă foto: Profimedia - Shutterstock

Astăzi, când întreaga lume marchează Ziua Mondială a Pâinii, ne oprim pentru o clipă să privim dincolo de felia caldă şi crocantă de pe masă şi să înţelegem parcursul fascinant al celui mai iubit aliment al umanităţii: pâinea.

 

Data de 16 octombrie nu este aleasă întâmplător: coincide cu aniversarea înfiinţării Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), în anul 1945.

16 octombrie - Ziua Mondială a Pâinii

Pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente obţinute şi transformate de om. De la tărâţe simple la pâine dospită cu drojdie naturală, evoluţia sa reflectă progresul agriculturii, al fermentaţiei, al proceselor tehnologice şi gastronomice.

Scopul este de a evidenţia rolul important al pâinii: sărbătorirea meşteşugului brutăriei, promovarea varietăţii locale, creşterea conştientizării privind importanţa nutriţională şi combaterea risipei alimentare.

Drumul grâului: de la firul verde din câmp la pâinea de pe masă

Povestea ei începe mult mai devreme decât în brutărie - ea se naşte odată cu firul de grâu din câmp.

 

1. Sămânţa: începutul poveştii

Totul începe primăvara, când agricultorii îşi pregătesc ogoarele. Grâul - "aurul pământului" - are nevoie de sol roditor, apă şi lumină. În câteva luni, spicele cresc, se coc şi devin un simbol universal al belşugului şi speranţei. Recolta este momentul de vârf: lanurile se transformă într-un val auriu care va hrăni milioane de oameni.

 

2. Moara: locul unde grâul devine făină

După ce este adunat, grâul ajunge la moară. Aici, boabele sunt curăţate, sortate şi transformate în făină. De la morile tradiţionale cu piatră la instalaţiile moderne de măcinare, procesul are acelaşi scop: să obţină o făină de calitate, cu textură şi proprietăţi potrivite. Tipurile de făină rezultate - albă, integrală, de secară sau amestecuri speciale - vor da personalitate fiecărei pâini.

 

3. Brutăria: inima procesului

În brutărie, făina prinde viaţă. Se adaugă apă, sare, drojdie - şi începe magia frământării şi mai ales a fermentării. Aluatul odihnit, dospit cu răbdare, devine elastic, pregătit pentru coacere. Mirosul inconfundabil de pâine coaptă este momentul care aduce împreună comunităţi, amintiri şi emoţii.

 

4. Masa: pâinea, simbol universal

De-a lungul istoriei, pâinea a fost mai mult decât hrană: a fost simbol al ospitalităţii, al prieteniei, al credinţei şi al vieţii. În multe case româneşti, pâinea se înclină la începutul mesei ca un gest de împărţire şi recunoştinţă. Astăzi, fie că e o baghetă franţuzească, o lipie orientală, o pită grecească sau o pâine de casă românească, pâinea rămâne centrul mesei şi al alimentaţiei.

 

5. Reflecţie de Ziua Pâinii

Pe 16 octombrie, ne amintim că pâinea nu este doar un produs al muncii brutarilor, ci rezultatul unui lanţ de eforturi: de la fermier, la morar, la brutar. Este un drum care începe pe câmp şi se termină pe masa fiecărei familii. O poveste despre natură, muncă şi tradiţie, care ne arată că în spatele unei felii simple de pâine se ascunde o întreagă lume.

 

În contextul Zilei Mondiale a Pâinii, este important să subliniem contribuţia importantă a organizaţiilor care susţin şi dezvoltă industria de morărit şi panificaţie din România.

ROMPAN - Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase reprezintă de peste trei decenii vocea unitară a acestui sector strategic al economiei naţionale.

Prin activitatea sa, ROMPAN promovează excelenţa în producţia de pâine şi produse făinoase, sprijină cercetarea şi inovarea tehnologică, susţine formarea profesională şi dialogul social, precum şi respectarea celor mai înalte standarde de calitate şi siguranţă alimentară.

În această zi simbolică, dedicată celui mai vechi şi universal aliment al umanităţii, ROMPAN reafirmă importanţa păstrării tradiţiilor româneşti de panificaţie, a valorificării materiilor prime autohtone şi a consolidării lanţului integrat "de la grâu la pâine" - un lanţ al responsabilităţii, al muncii şi al respectului faţă de consumator.

Conducerea executivă a ROMPAN celebrează ziua mondială a pâinii alături de unul din membrii săi "SC Mopan Suceava SA". La eveniment se va realiza un tur ghidat al fabricilor, care oferă prilejul de a descoperi procesul de producţie al pâinii, de la frământarea aluatului până la produsele proaspete scoase din cuptor. Turul dezvăluie munca echipei, atmosfera caldă a locului şi mirosul pâinii abia coapte, simbol al grijii, încrederii şi responsabilităţii faţă de comunitate. Evenimentul are scopul de a arăta efortul depus dincolo de rafturi şi contracte, din drag pentru oameni şi pentru tradiţia pâinii adevărate.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri